ua en ru

СБУ припинила діяльність міжнародного злочинного угрупування хакерів, сума завданих збитків – 72 млн дол

Служба безпеки України у координації із закордонними правоохоронними органами 21 червня припинила протиправну діяльність міжнародного злочинного угрупування хакерів, внаслідок дій яких завдано шкоди банківським клієнтам різних країн світу на суму понад 72 млн дол. Про це повідомив під час прес-конференції начальник Управління контррозвідувального забезпечення інформаційної безпеки держави СБУ Віталій Хлевицький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Позавчора Служба безпеки України у координації з правоохоронними органами США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Кіпру та Лівії (усього 10 країн) припинила протиправну діяльність міжнародного злочинного угрупування хакерів, які отримували доступ до рахунків в іноземних банківських установах різних країн світу, незаконно знімали з них кошти та переводили їх у готівку. Отримані у такий спосіб кошти легалізовувалися шляхом придбання рухомого та не рухомого майна. Розмір збитку оцінено нашими партнерами у приблизно 72 млн доларів", - зазначив він.

Також Хлевицький повідомив, злочинне угрупування хакерів було організовано і координувалося громадянами України, "усі учасники віком від 26 до 30 років, мають вищу освіту. Дехто мають червоні дипломи."

Хлевицький розказав, що згідно українського законодавства, максимальне покарання для цих злочинців - позбавлення волі строком від 3 до 6 років. Разом із цим, присутній на прес-конференції старший спеціальний агент ФБР США Норман В. Сандерс наголосив "Ми розслідуємо цю справу вже 3 роки і, звичайно, без України було б неможливо розкрити цю справу".