ua en ru

СБУ припинила діяльність антиукраїнських спільнот в соцмережах

СБУ припинила діяльність антиукраїнських спільнот в соцмережах Фото: СБУ (flickr.com/securityserviceofukraine)

З 2014 року СБУ зареєструвала 72 провадження у діяльності антиукраїнських спільнот

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) в серпні припинили діяльність кількох адміністраторів антиукраїнських спільнот в соціальних мережах "Вконтакте" і "Однокласники". Про це передає прес-центр СБУ.

Правоохоронці встановили і затримали проросійських пропагандистів у Київській, Львівській, Черкаській, Хмельницькій, Харківській, Чернігівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Сумській областях. Оперативники встановили, що житель міста Ватутіне Черкаської поширював на власних акаунти в соцмережах антиукраїнські матеріали. Пропагандист був затриманий на Київському залізничному вокзалі під час повернення з Москви з чергового інструктажу.

У Києві так званий прес-секретар і активний учасник антиукраїнської сепаратистської організації створив ряд ресурсів в соцмережах, які використовував для закликів до захоплення державної влади, поширенню антиукраїнських матеріалів, підтримки військової агресії РФ проти України, просування ідей створення так званій "Новоросії".

У Хмельницькій області за вказівками координаторів з Росії інший адміністратор поширював через підконтрольні ресурси антидержавні матеріали з публічними закликами до зміни кордонів України. В одній з груп він розмістив фото загиблих і поранених учасників АТО з цинічними коментарями, СБУ інформує.

У Львівській області за завданням російських кураторів пропагандист створив розгалужену мережу веб-ресурсів і спільнот в соціальних мережах - більше двох десятків сторінок. На них зловмисник розміщував заклики до захоплення державної влади та поширював антиукраїнські матеріали в підтримку військової агресії Росії проти України.

Оперативники задокументували, що агітатори, яких фінансували куратори з російських спецслужб, отримали завдання активізувати антиукраїнську пропаганду якраз напередодні Дня Незалежності. Основним завданням кремлівських інформаційних найманців було створення картинки неприйняття центральної влади в декількох регіонах країни.

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів справ співробітники СБУ вилучили комп'ютерну техніку та мобільні пристрої з доказами отримання завдань від російських кураторів та розміщення антиукраїнських матеріалів. За виявленими фактами відкрито ряд кримінальних проваджень, триває досудове слідство.

Всього протягом 2014-2017 років СБУ зареєструвала 72 кримінальні провадження, за матеріалами досудових розслідувань винесено понад 60 вироків особам, які здійснювали антиукраїнську пропаганду в російських соцмережах "ВКонтакте" та "Однокласники".

Нагадаємо, раніше СБУ затримала адміністратора антиукраїнських спільнот в соціальних мережах.