ua en ru

СБУ підозрює нардепа Богуслаєва у незаконному продажі 56% акцій "Мотор Січі"

СБУ підозрює нардепа Богуслаєва у незаконному продажі 56% акцій "Мотор Січі" Фото: Богуслаєва підозрюють у незаконному продажу акцій "Мотор Січі"

Порушено справу за статтями "диверсія" і "підготовка до злочину"

Служба безпеки України підозрює екс-регіонала, почесного президента машинобудівного заводу "Мотор Січ", народного депутата В'ячеслава Богуслаєва (депутатська група "Воля народу") у незаконному продажі 56% акцій підприємства інвесторам з Китаю. Про це свідчить рішення Шевченківського районного суду від 7 вересня.

Згідно з документом, 6 квітня 2016 завод отримав від компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські острови) 100 млн доларів кредитних коштів під 0,3% річних в рамках договору позики від 29 січня 2016 року з китайською компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd.

Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment є власником 100% статутного капіталу компанії Hong Kong Skyrizon Holding Limited " (Гонконг), яка в свою чергу є власником 100% статутного капіталу компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

У подальшому, протягом минулого року, громадянин України продав 56% акцій ПАТ "Мотор Січ" довіреним особам власника китайської Beijing Skyrizon. При цьому, в рішенні суду зазначено те, що раніше цей громадянин безпосередньо володів 15,83% акцій підприємства. Також йому належали 17,3% "Мотор Січі" через підконтрольну Business House Helena і 15,7% через компанії ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант" та інші структури.

Дані декларації про майновий стан і доходи Богуслаєва дозволяють стверджувати, що саме він здійснив зазначену угоду, оскільки, згідно з документом, у 2016 році пакет акцій "Мотор Січі", що належить нардепу, скоротився з 15,8% до 1%.

Нагадаємо, Генпрокуратура розслідує розтрату понад 350 млн гривень на підприємстві "Мотор Січ".

Рішенням суду, всі активи і майно заводу заарештовані і будь-які операції з ними заборонені. Також Фонд держмайна зняв з торгів акції підприємства.