ua en ru

СБУ передала до прокуратури Києва кримінальну справу щодо розтрати службовими особами "Нафтогазу " 11 млрд куб. м газу (доповнення)

Служба безпеки України (СБУ) направила кримінальну справу щодо розтрати службовими особами НАК "Нафтогаз України" 11 млрд куб. м природного газу до прокуратури міста Києва. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).
Так, слідчий відділ Управління СБУ в м. Києві направив з обвинувальним висновком до прокуратури міста Києва кримінальну справу за фактом розтрати службовими особами НАК "Нафтогаз України" шляхом зловживання своїм службовим становищем 11 млрд куб. м природного газу вартістю 15 млрд 925 млн грн, що належали компанії RosUkrEnergo, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.
Нагадаємо, вказану кримінальну справу порушено 8 червня 2010 р. Головним слідчим управлінням СБУ.
Досудове слідство у справі закінчено 18 березня 2011 р., а саму справу з обвинувальним висновком 23 березня 2011 р. направлено до прокуратури м. Києва. У даний час вирішується питання щодо затвердження обвинувального висновку та направлення справи до суду для розгляду по суті.

Нагадаємо також, у даній справі звинувачення були пред'явлені колишньому першому заступнику голови НАК Ігорю Діденку, екс-голові Держмитниці Анатолію Макаренку і колишньому заступнику начальника Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітька.
11 млрд куб. м газу було вилучено НАК у RUE в 2009 р. як компенсації після того, як в результаті підписання прямого контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" у січні 2009 р. RosUkrEnergo було виключено зі схеми поставок газу в Україну і за її межі. Це було зроблено за узгодженням з "Газпромом", який володіє 50% RUE.