ua en ru

СБУ відпустила 13 осіб з "секретної в'язниці", - правозахисники

СБУ відпустила 13 осіб з "секретної в'язниці", - правозахисники Фото: правозахисники знову заявили про незаконне утримання людей у "в'язницях" СБУ

Правозахисники стверджують, що ще п'ятеро осіб незаконно утримуються в СБУ

Служба безпеки України відпустила 13 осіб з так званої "секретної в'язниці", якою, за словами правозахисників, є управління СБУ в Харкові. Про це йдеться в доповіді правозахисної організації Amnesty International.

"Практика таємного утримання під вартою заборонена українською владою, але докази незаперечні. Звільнення 13 чоловік вітається, але і підтверджує необхідність розслідування цих зловживань та забезпечення правосуддя", - зазначив директор регіональної організації Amnesty International по Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.


Також повідомляється, що правозахисники передали головному військовому прокурору України Анатолію Матіосу список із 16 осіб, які утримувалися в Харкові. Пізніше стало відомо, що 25 липня СБУ звільнила шістьох людей, ще сімох - 2 серпня. Дванадцять із звільнених були в переданому Матіосу списку.

Також правозахисники зазначають, що троє з звільнених мають намір домагатися справедливості, інші просять зберегти анонімність, побоюючись наслідків для себе і своїх сімей.

"Ми закликаємо Київ негайно зробити кроки, щоб домогтися звільнення тих, хто ще таємно затриманий і добитися справедливості", - заявив Дальхузен.

За даними правозахисників, п'ять чоловік ще залишаються в управлінні СБУ в Харкові. Це два росіянина, два харків'янина, п'ятий нібито страждає психічним захворюванням.

Зазначимо, звільнення людей з "секретної в'язниці" СБУ відбулося після публікації звіту міжнародних правозахисників про тортури і викрадання людей на Донбасі "Ти не існуєш".