ua en ru

СБУ оголосила персонами нон грата двох іноземців за підбурювання до заворушень

Служба безпеки України (СБУ) оголосила персонами нон грата в Україні громадянина США і громадянина Польщі за підбурювання українських учасників протестних акцій до порушень громадського порядку.

Служба безпеки України (СБУ) оголосила персонами нон грата в Україні громадянина США і громадянина Польщі за підбурювання українських учасників протестних акцій до порушень громадського порядку. Про це на сьогоднішній зустрічі під головуванням міністра закордонних справ України Леоніда Кожари, міністра юстиції України Олени Лукаш та керівників силових відомств з представниками дипломатичних представництв, акредитованих в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

"Діяльність іноземних громадян, що має ознаки втручання у внутрішні справи нашої країни, нами виявляється і присікається. Хочу зазначити, що ці повідомлення не безпідставні. Ми фіксуємо такі дії з боку як політичних діячів, так і пересічних іноземних громадян", - сказав перший заступник голови СБУ Володимир Тоцький.

За його словами, з 17 по 19 січня громадянин США, який перебуває в Україні з приватним візитом, організував біля будівлі Кмда демонстрацію документального фільму з назвою "Майдан: Народ вимагає повалення режиму", в якому висвітлювалися революційні події в Єгипті 2011 р.

При цьому іноземець, за даними СБУ, особисто встановлював кіноапаратуру, наполегливо запрошував присутніх на Майдані до перегляду, закликав українців до активної громадської позиції і опору чинному режиму.

"З урахуванням того, що відбувається в Києві ми розцінюємо поведінку і дії (американця) як підбурювання учасників протестних акцій до порушень громадського порядку, що має на меті загострити внутрішньополітичну обстановку України. Щодо нього СБУ прийнято рішення про заборону в'їзду на територію України, і ми вимагаємо, щоб зазначений громадянин США залишив нашу країну, так як його дії несуть загрозу національній безпеці держави", - зазначив Тоцький.

Крім того, за його словами, у Харкові громадянин Польщі на форумі евромайданов прийняв активну участь у проведенні масових заходів, під час яких виступав перед мітингувальниками, ділився досвідом участі в протестних акціях, які безпосередньо давав пропозиції до тексту підсумкової резолюції форуму.

"Хочу відзначити, що цей іноземний громадянин також не скоро зможе відвідати нашу країну", - повідомив Тоцький.