ua en ru

СБУ не буде розслідувати економічні та службові злочини, - Портнов

Новий Кримінально-процесуальний кодекс скоротить повноваження Служби безпеки України. Економічні та службові злочини вийдуть з-під юрисдикції СБУ. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. України" розповів керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

За словами Портнова, в новому КПК пропонується скасувати альтернативну підслідність.

"У нас зараз незрозуміло, який орган що розслідує. Хто перший кримінальну справу завів, той і розслідує. І підприємець ходить і розповідає одне й те саме спочатку в податковій, потім - у міліції, далі - в СБУ і, нарешті, в прокуратурі. Більше такого не буде. А у зв'язку з ліквідацією альтернативної підслідності кожен орган матиме чітко визначений перелік складів злочинів і нестиме персональну відповідальність за їх розкриття", - пояснив він.

"У віданні СБУ залишаться тільки справи, пов'язані зі злочинами проти держави, шпигунство, тероризм, контрабанда наркотиків, радіоактивних матеріалів та зброї, військові злочини й аналогічні інші. Тобто у служби безпеки не залишиться ні економічних, ні службових злочинів", - розповів Портнов.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович підписав закон про розширення повноважень СБУ при проведенні розслідувань.