ua en ru

СБУ: ліквідований у Києві конвертцентр причетний до Корбана

СБУ: ліквідований у Києві конвертцентр причетний до Корбана Фото: Василь Грицак

Про це сьогодні в ході брифінгу заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак

До конвертаційного центру в Києві, кур'єрів якого зі стріляниною затримала Служба безпеки України, причетний лідер партії УКРОП Геннадій Корбан. Про це сьогодні в ході брифінгу заявив голова СБУ Василь Грицак, передає кореспондент РБК-Україна.

"Фонд оборони України зробив чимало доброго, і я не хочу кинути тінь на добросовісних волонтерів, але я переконаний, що більшість з них навіть не здогадувалася про другий бік медалі. Для чого був потрібен той фонд лідерам ОЗУ, до якої входили в той час Геннадій Олегович, разом з Хазаном, Кошляком, Олійником та іншими. Це злочинне угруповання спеціалізувалося на викраденні людей, називалося сьогодні - Сергій Рудик та Олександр Величко. Саме за матеріалами проваджень, за командою керівників, так звані приватні охоронці Кошляка, озброєні автоматами, здійснювали викрадення і чинили тиск на цих людей. Також легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом. Ми показали в цьому відео роботу по конвертаційному центру, 23 жовтня, за два дні до виборів. На сайті СБУ ви можете побачити, що конверт мав відношення або легалізував кошти для однієї з політизованих структур, яка бере участь у перегонах. Зараз можна сказати, до кого він мав безпосереднє відношення. На потреби потенційного кандидата в мери Києва, за попередніми підрахунками, було відмито готівки близько 50 млн. Добовий оборот конверта сягав 15-20 млн грн. Під час затримання водії на ВМВ Х5 із трьома простреленими колесами домчали до Хрещатика. Вони кинули машину, потім бігли разом з готівкою. Коли ми затримали їх на Поштовій площі, вони таранили наші машини, переїхали по ногах наших офіцерів ", - розповів Грицак.

Нагадаємо, 23 жовтня СБУ в центрі Києва зі стріляниною та переслідуванням затримала кур'єрів конвертаційного центру, який обслуговував виборчу кампанію однієї з політичних сил із щоденним оборотом у 15-20 млн грн.

За оперативною інформацією, цей "конверт" акумулював значні обсяги "тіньової" готівки для передвиборної кампанії однієї з партій. При затриманні кур'єри конвертаційного центру намагалися втекти на автомобілі від переслідування, але були оперативно затримані на одній із центральних вулиць столиці.

31 жовтня СБУ і ГПУ розпочали спецоперацію з розслідування діяльності лідера партії УКРОП Геннадія Корбана. Політику пред'явили підозри за чотирма статтями Кримінального кодексу: ст.255 - створення злочинної організації, ч.5 ст.191 - привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах; ч.3 ст.349 - викрадення людей і ч.2 ст.289 - незаконне заволодіння автомобільним транспортом.