ua en ru

СБУ ліквідувала в Києві конвертаційний центр з оборотом 300 млн грн

СБУ ліквідувала в Києві конвертаційний центр з оборотом 300 млн грн

Служба безпеки України спільно з Міністерством внутрішніх справ України припинила протиправну діяльність злочинного угрупування, учасники якого організували конвертаційний центр - незаконно виводили у тіньовий обіг кошти легального сектору економіки. Щорічно у тіньовий обіг виводилося понад 300 млн грн, повідомляє прес-служба СБУ.

Протягом останніх п'яти років нелегальна структура здійснювала протиправні фінансові операції з незаконного переведення безготівкових коштів у готівку. Встановлено, що зловмисники, на замовлення комерційних структур у сфері оптово-роздрібної торгівлі продуктів харчування, обготівковували кошти через спеціально створені понад 20 фіктивних підприємств.

Діяльність конвертцентру забезпечували щонайменше 20 осіб та охоплювали п'ять областей України.

25 квітня 2014 р. у Києві в результаті проведення обшуків офісних приміщень, помешкань та транспортних засобів учасників оборудки правоохоронці вилучили понад 10 млн грн, комп'ютерне обладнання, фінансову документацію та печатки фіктивних фірм, що використовувалися у протиправних схемах.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) та ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.