ua en ru

СБУ ліквідувала в Києві "конверцентр", що відмивав кошти держпідприємств

СБУ ліквідувала в Києві "конверцентр", що відмивав кошти держпідприємств Фото: СБУ

З початку року зловмисники вивели через нього в тіньовий обіг понад 800 млн грн

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) спільно з Державною службою фінансового моніторингу та міліцією припинили в Києві протиправну діяльність "конвертаційного центру", через який з початку роки було виведено в тіньовий обіг понад 800 млн грн, які належали державним підприємствам. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"Кошти в "конвертцентр" надходили через кілька комерційних структур, які перемогли в тендерах на обслуговування цих державних підприємств. Потім гроші перераховувалися на рахунки створених шахраями фіктивних компаній і присвоювалися учасниками фінансової операції. Переважна більшість фірм для відмивання грошей була свідомо зареєстрована на паспорти громадян РФ. Така схема використана свідомо і, за задумом шахраїв, мала ускладнити пошук засобів і розслідування їх протиправних дій українськими правоохоронцями", - йдеться в повідомленні.

В рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, співробітники СБУ провели обшуки в офісах "конвертцентру" і затримали організатора фінансової операції.

Правоохоронці вилучили 2 млн грн готівкою, ще 5 млн грн вдалося заблокувати на рахунках фіктивних фірм. В ході обшуків також вилучено документацію фіктивних підприємств, печатки, чекові книжки, комп'ютерну техніку, паспорти громадян РФ, систему управління рахунками "Клієнт-банк", бойові гранати та зброя з патронами.

Нагадаємо, Служба безпеки України спільно з прокуратурою ліквідувала міжрегіональний "конвертаційний центр", через який зловмисники "відмивали" державні кошти.