ua en ru

СБУ ліквідувала "конвертаційний центр", виводив у тіньовий обіг держкошти

СБУ ліквідувала "конвертаційний центр", виводив у тіньовий обіг держкошти Фото: СБУ

За червень 2014 - квітень 2015 року зловмисники щомісяця виводили у тіньовий обіг у 9 млн грн

Служба безпеки України (СБУ) спільно з прокуратурою ліквідувала міжрегіональний "конвертаційний центр", через який зловмисники "відмивали" державні кошти. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"Організатори злочинної оборудки - жителі Дніпродзержинська і Сум, створили 17 фіктивних комерційних структур, зареєстрованих у Дніпропетровській і Сумській областях. На рахунки цих підприємств надходили безготівкові грошові кошти від переробки металобрухту, після чого "брудні" гроші переводилися в готівку. Встановлено, що протягом червня 2014 - квітень 2015 року зловмисники щомісяця виводили у тіньовий обіг у 9 млн грн", - йдеться в повідомленні.

Співробітники СБУ встановили причетність до функціонування протиправної фінансової схеми посадової особи податкових органів Сумської області.

Проведені обшуки за місцями реєстрації фіктивних підприємств і в офісних приміщеннях, транспортних засобах, якими перевозили гроші замовникам. Правоохоронці вилучили денну суму готівки - 300 тис. грн., печатки фіктивних фірм, комп'ютерну техніку та фінансово-господарську документацію.

За матеріалами СБУ прокуратурою Сумської області розпочато кримінальні провадження за ч. 2 ст. 205 і ч. 2 ст. 364 (фіктивне підприємництво, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, і зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, міліція ліквідувала конвертцентр з річним оборотом понад 1 млрд грн.