ua en ru

СБУ блокувала спробу вивезення обладнання з ЗАлКу

СБУ блокувала спробу вивезення обладнання з ЗАлКу Фото: СБУ

З грудня 2014 р. по червень 2015 р. з комбінату було вивезено майна на більш ніж 100 млн грн

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) виявили і блокували спробу вивезення обладнання ПАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК). Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

Випуск продукції на комбінаті був зупинений влітку 2014 р. "Незважаючи на рішення судів різних інстанцій про повернення акцій комбінату у власність держави, російські власники паралельно з оскарженням судових рішень почали демонтаж елементів технологічного обладнання з ВАТ "ЗАЛК". Правоохоронці встановили, що з грудня 2014 до червня 2015 року з комбінату вивезено майна на більш ніж 100 мільйонів гривень", - йдеться в повідомленні.

У червні 2015 р. Верховний суд України повернув 68% акцій комбінату, які належали росіянам, в державну власність. Однак після рішення суду працівники СБУ виявили і блокували нову спробу вивезення з комбінату обладнання.

Слідчими СБУ порушено кримінальну виробництво за ст. 113 Кримінального кодексу України.

У той же час у російської компанії "РУСАЛ" заявили, що справу було порушено з порушеннями, оскільки комбінат виключений з переліку стратегічних підприємств.

"Виробнича діяльність на підприємстві була поетапно зупинена в 2009-2014 рр. у зв'язку з високими тарифами на електроенергію, обладнання застаріло. Загальна сума понесених збитків за ці роки становила понад 4 млрд грн. Щоб частково компенсувати витрати на поточні витрати, в т. ч. на оплату енергоносіїв, податків (навіть у законсервованому стані ЗАлК залишався найбільшим платником податків для регіону), заробітної плати, охорони, і т. п., підприємство реалізує неліквіди, що зберігаються на його складах", - заявили в компанії.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України спільно з митниками блокували незаконну спробу вивезення за кордон пшениці на 13 млн грн через один з портів Миколаївської області.