ua en ru

Збиральника продукції Apple в Китаї звинуватили в експлуатації дитячої праці

Китайська компанія Pegatron Group, що займається збиранням продукції Apple звинувачується в порушенні цілого ряду статей трудового законодавства, у тому числі використанні дитячої праці. Ця заява міститься в матеріалах розслідування, проведеного незалежною громадською організацією China Labor Watch.

Доповідь організації базується на перевірці трьох фабрик, що належать Pegatron Group. У їх числі фабрика Pegatron Shanghai (виробляє iPhone), фабрика Riteng (підрозділ Pegatron в Шанхаї, яке займається виробництвом комп'ютерів Apple) і фабрика AVY (підрозділ г.Сучжоу, що виробляє деталі для iPad).

Читайте також: В Apple вважають, що сегмент дорогих смартфонів не досяг піку

Згідно з повідомленням організації, Pegatron Group є одним з найбільших постачальників Apple. У 2013 р. Apple суттєво збільшив замовлення, що, в свою чергу, збільшило навантаження на заводи компанії, які вирішили цю проблему на шкоду прав працівників.

China Labor Watch зафіксував щонайменше 86 епізодів порушення прав працівників: 36 епізодів порушень трудового законодавства та 50 порушень етичного характеру. У числі правопорушень використання праці неповнолітніх, дискримінація при наймі на роботу, порушення прав жінок, порушення роботодавцем трудового договору, надмірна тривалість робочого дня, низька заробітна плата, неприпустимі умови праці та проживання працівників, а також багато інших.
У травні 2013 р. Apple повідомила, що 99% її постачальників привели свій виробничий процес у відповідність з правилом Apple про 60-годинного робочого тижня. Однак це правило є прямим порушенням китайського законодавства, згідно з яким робочий тиждень обмежена 49 годинами. Згідно з матеріалами дослідження, фактично на трьох фабриках робочий тиждень становила 66, 67 і 69 годин відповідно. Співробітників заводу в Шанхаї навіть змушували підписувати документи, що занижують годинник їх фактичних переробок.
Таким чином, China Labor Watch прийшла до висновку, що на заводах Pegatron порушувався цілий ряд як міжнародних, так і китайських законів, рівно як і власні стандарти Apple в питаннях соціальної відповідальності компанії.

З березня по червень 2013 р. співробітники організації опитали близько 200 робітників з трьох підприємств, а також послали туди групи для проведення внутрішнього розслідування. Всього на трьох заводах зайнято понад 70 тис. осіб.