ua en ru

Ощадбанк РФ не виключає виходу на польський ринок

Ощадбанк РФ не виключає виходу на польський ринок, повідомило РБК daily джерело, близьке до Ощадбанку. За його словами, достатньо багато російських компаній веде бізнес в цій країні, крім того, Польща є важливим логістичним центром. Зараз в Польщі виставлено на продаж трохи більше 70% Bank Zachodni WBK, який належить ірландському Allied Irish Bank (AIB).

Як повідомили вчора РБК daily в AIB, окрім свого польського підрозділу банк має намір продати дочірні структури у Великобританії і США. Частина бізнесу виставляється на продаж через те, що ірландські власті ще в кінці березня цього року дали вказівку AIB підвищити капіталізацію на 7,4 млрд євро, зазначили в кредитній організації. Проте потенційних покупців, що зацікавилися придбанням акцій Bank Zachodni WBK, в AIB розкривати не стали.

У Ощадбанку вчора також відмовилися від коментарів на тему можливого придбання частки в польському банку, нагадавши, що хід переговорів і конкретні операції банк не коментує. Місяцем раніше проходила інформація про наміри Ощадбанку купити 20,85% акцій турецького банку Garanti. Пізніше Ощадбанк відмовився від даного придбання, пояснивши це тим, що не зможе швидко консолідувати контрольний пакет банку Garanti. Інформація стала публічною і перешкодила переговорам, скаржилися пізніше менеджери Ощадбанку.

Зараз у Ощадбанку є дочірні банки в Україні, в Білорусі і Казахстані. Йдуть переговори про можливе придбання казахського БТА-банку. На стадії реєстрації знаходиться представництво Ощадбанку в Німеччині, на стадії відкриття - два представництва в столицях Індії і Китаю.

За даними звітності МСФО за підсумками 2009 р., власний капітал Bank Zachodni WBK складав близько 1,8 млрд дол. Якщо банк продаватимуть з коефіцієнтом 2-3 до капіталу, то за його 70-процентний пакет покупцям доведеться заплатити від 2,5 млрд до 3,78 млрд дол.