ua en ru

Савченко можуть позбавити депутатської недоторканості, - Луценко

Савченко можуть позбавити депутатської недоторканості, - Луценко Фото: Надія Савченко (РБК-Україна)

Савченко 15 березня чекають на допит в СБУ

Народного депутата України Надію Савченко можуть притягнути до кримінальної відповідальності та позбавити депутатської недоторканості. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає РБК-Україна.

Зокрема, він зазначив, що внесення відповідного подання правоохоронними органами щодо згоди парламенту на притягнення Надії Савченко до кримінальної відповідальності до Верховної ради може відбутися вже завтра, 15 березня.

"Якщо Савченко завтра не з'явиться на допит в СБУ, я буду змушений подати до Ради подання на зняття депутатської недоторканності, притягнення до кримінальної відповідальності та арешт", - сказав генпрокурор.

Він повідомив, що Савченко викликають на допит у справі затриманого за підозрою в теракті керівника "Офіцерського корпусу" Владимира Рубана. Генпрокурор також заявив, що у слідства є достатньо доказів - до сотні годин аудіо- та відеозаписів - про планування терористичних актів в будівлі українського парламенту Володимиром Рубаном, якого Савченко хотіла взяти на поруки.

"У зв'язку з цим ми не тільки заарештували Рубана, а й звернулися до народного депутата Савченко з проханням прибути на допит до слодователю СБУ", - додав Луценко.

Він додав, що Саченко не прибила на допит у вівторок, 13 березня, посилаючись на відрядження за кордон. Також вона не прибула на допит в середу, 14 березня. Також генпрокурор сказав, що Савченко, ймовірно, зараз перебуває в Іспанії.

"Я дуже не хотів би, щоби Герой України, народний депутат Надія Савченко якимось чином залишилась осторонь від цієї державної справи. Вона просто зобов'язана якщо не законом, то мораллю прибути на допит", - резюмував Луценко.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України передала в апарат Верховної ради повістки про виклик на допит народного депутата Надії Савченко. Допит запланований у рамках розслідування справи голови центру "Офіцерський корпус" Володимира Рубана.

Допит Савченко в СБУ планувався у вівторок,13 березня. Однак, депутат не з'явилась на допит, оскільки, за повідомленням її прес-служби, виїхала з України на засідання у Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Проте, народний депутат від "Народного фронту" Георгій Логвинський повідомив, що Савченко не була присутня на засіданні ПАРЄ.

Раніше повідомлялося, що Володимира Рубана затримали 8 березня 2018 року на лінії розмежування під час перевезення великої партії озброєнь. Його звинувачують у підготовці терактів у центрі Києва, плануванні держперевороту та незаконному поводженні зі зброєю. 9 березня київський суд арештував Рубана на 60 діб без права внесення застави. Згодом нардеп Надія Савченко заявила, що готова взяти Рубана на заставу.

Згодом Луценко заявив, що слідчі мають аудіо- та відеодокази щодо контактування глави "ДНР" Олександра Захарченко та керівника центру "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, підозрюваного в підготовці теракту.