ua en ru

Саудівська Аравія вперше займе на зовнішньому ринку через дешевої нафти

Саудівська Аравія вперше займе на зовнішньому ринку через дешевої нафти Фото: Саудівська Аравія

Сума позики оцінюється в 87 млрд доларів

Саудівська Аравія для покриття дефіциту бюджету у 87 млрд доларів готується вперше зайняти на міжнародному ринку. Про це пише The Financial Times.

Саудівська Аравія відчуває значні труднощі з балансуванням бюджету із-за падіння цін на нафту, від продажу якої скарбниця королівства отримує 73% доходів. Міжнародні банки вже включилися в боротьбу за право стати андеррайтерами угоди.

У минулому році влада королівства вперше з 2007 року випустили номіновані в риалах облігації на внутрішньому ринку - місцеві банки придбали бонди на загальну суму 4 млрд доларів. Запозичення на внутрішньому ринку обходяться дешево, але для розширення пулу кредиторів уряд також планує розмістити доларові облігації.

На думку банківських аналітиків, на першому етапі країна може випустити доларові бонди обсягом 5 млрд доларів. Вони не виключають, що емісія буде розділена на кілька траншів, перший з яких навряд чи буде представляти собою довгострокові папери.

На думку кредитних аналітиків, розмір розміщення перших в історії міжнародних облігацій Саудівської Аравії буде залежати від трьох факторів - цін на нафту, волатильності на ринку, а також фінансових резервів королівства.

Нагадаємо, середньодобова видобуток нафти в Російській Федерації в січні 2016 року досягла позначки 10,878 млн барелів, є новим максимумом з часів СРСР.