ua en ru

Саудівська Аравія в III кварталі 2013 р. наростить видобуток нафти до рекордних 10,5 млн бар./добу, - аналітики

Саудівська Аравія в III кварталі 2013 р. наростив видобуток нафти до рекордних 10,5 млн бар./добу. Цей показник на 1 млн бар./добу перевищує рівень нафтовидобутку в II кварталі 2013 р. і є рекордним показником країни з виробництва нафти за квартал. Про це свідчать дані аналітичного агентства PIRA, яке надає консультаційні послуги з питань енергетики. Як наголошується в доповіді PIRA, причини нарощування обсягів нафтовидобутку дуже прості - світові потрібна нафта.

"Зараз на нафтовому ринку знову настала фаза напруженості" , - пояснюють експерти агентства, додаючи, що Саудівська Аравія є на даний момент найбільшим нафтовидобувальником в рамках ОПЕК, у якого ще залишилися "резервні потужності".

Нафтовидобуток в Лівії помітно скоротився - з 1,4 млн бар./добу до 250 тис. бар./добу у зв'язку зі страйками співробітників нафтовидобувних компаній.

Відзначимо , що у зв'язку з останніми подіями в Сирії особливі побоювання викликає тема постачань нафти, які можуть бути тимчасово призупинені. На тлі цих побоювань на товарній біржі помітно зростають ціни на "чорне золото".