ua en ru

Саудівська Аравія представила в ООН проект резолюції щодо Сирії

Представники Саудівської Аравії в Організації Об'єднаних Націй (ООН) передали учасникам сесії Генеральної асамблеї організації проект резолюції щодо Сирії, в якому висловлена підтримка раніше представленому Лігою арабських держав (ЛАД) плану врегулювання ситуації в арабській республіці, передає Reuters.

При цьому документ багато в чому повторює проект резолюції, заблокований 4 лютого 2012 р. на засіданні Ради безпеки ООН Росією і Китаєм. Зокрема, в ньому міститься заклик до всіх сторін конфлікту припинити насильство, а на владу країни покладається відповідальність за повсюдні систематичні порушення прав людини і фундаментальних свобод. Автори проекту резолюції закликають також притягати до відповідальності винних в порушеннях прав людини в Сирії, не згадуючи, проте, Міжнародний кримінальний суд (МКС), перед яким, на думку комісара ООН з прав людини Наві Піллай, повинні з'явитися сирійські офіційні особи, винні в злочинах проти людяності або причетні до них.

Серед іншого автори документа пропонують генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну призначити спецпредставника по Сирії, за що раніше виступив Генеральний секретар ЛАД Набіль аль-Арабі.

Голосування щодо нового проекту резолюції може відбутися вже наступного тижня.

13 лютого 2012 р. Піллай виступить на сесії Генеральної Асамблеї ООН, де обговорюватиметься ситуація в Сирії.

Нагадаємо, генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що НАТО не планує вторгатися до Сирії або Ірану.