ua en ru

Саудівська Аравія відкрила іноземним інвесторам доступ до ринку

Саудівська Аравія відкрила іноземним інвесторам доступ до ринку Фото: Саудівський фондовий ринок відкрився інвесторав з інших країн

Раніше біржа країни була однією з найбільш закритих у світі

Саудівська Аравія сьогодні, 15 червня 2015 р., відкрила іноземним інвесторам доступ на свій фондовий ринок. Рішення прийнято в рамках програми уряду країни щодо диверсифікації саудівської економіки. Про це повідомляє Bloomberg.

Раніше міжнародні компанії не допускалися до торгів на Tadawul (фондова біржа Саудівської Аравії). Тепер у них є така можливість, хоч і з рядом обмежень. Зокрема, купувати акції зможуть тільки ті інвестори, яких схвалили регулюючі органи країни. Діє також низка лімітів на розмір інвестицій. Так, наприклад, за рішенням Управління ринків капіталів Саудівської Аравії, іноземні компанії не мають права володіти більш ніж 50% акцій локальних організацій. При цьому, один кваліфікований іноземний інвестор не може володіти більше, ніж 5% акцій в обігу.

Як пише Bloomberg, прямий доступ до ринку акцій отримують іноземні інституційні інвестори з обсягом активів під управлінням не менше 5 млрд дол (або 18,75 млрд риялов). З часом, цей ліміт може бути знижений - таке право за собою залишили регулюючі органи країни.

Капіталізація Tadawul становить 572 млрд дол, і за цим критерієм фондова біржа займає 11-е місце в світі. Раніше іноземні інвестори могли працювати з саудівським ринком тільки через деривативи та інвестиційні фонди.

Нагадаємо, що за підсумками травня 2015 р. Росія випередила Саудівську Аравію за обсягами виробництва нафти.