ua en ru

Саудівська Аравія хоче відновити дипломатичні відносини з Іраком

Саудівська Аравія має намір відновити дипломатичні відносини з Іраком. Призначений Ер-Ріядом новий посол повинен незабаром прибути до Іраку. Про це повідомив глава МЗС Іраку Хошияр Зібарі, передає Associated Press.

"Ми вітаємо подібний почин, оскільки він демонструє, що почалася нормалізація і відновлення відносин між двома країнами", - заявив міністр. Він додав, що новий посол королівства, як очікується, найближчим часом прибуде до Багдада для вручення вірчих грамот.
Цей крок стане справжнім проривом у відносинах Іраку і Саудівської Аравії, оскільки країни не мають дипломатичних контактів з моменту вторгнення військ Саддама Хусейна до Кувейту в серпні 1990 р.

Примітно, що навіть після скинення Хуссейна влада суннітської Саудівської Аравії не поспішали відновлювати відносини з Іраком, оскільки в результаті зміни режиму в країні до влади прийшов шиїтський уряд. Він, на думку Ер-Піяда, почав гнобити сунітів, які раніше тримали владу, і навіть спровокував їх втечу з країни. При цьому Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати, а також Кувейт, що постраждав від дій Хуссейна, відправили своїх послів до Багдада ще в 2003 р.

На інформацію про призначення посла вже відреагували представники світової спільноти. Так, спеціальний представник ООН в Іраку Мартін Коблер назвав дану подію "надихаючим знаком".

Разом з тим до цих пір залишається відкритим питання, чи прибуде саудівська делегація на саміт Ліги арабських держав, який запланований в березні в Багдаді.