ua en ru

Саркозі під час офіційного візиту до Вірменії закликав Туреччину визнати геноцид вірменів 1915 р

Президент Франції Ніколя Саркозі під час офіційного візиту до Вірменії закликав Туреччину визнати геноцид вірменів 1915 р., і заявив, що у французькій державі може бути прийнятий закон, за яким заперечення цього геноциду буде злочином, передає Reuters.

"Геноцид вірмен - це історичний факт. Його колективне заперечення - це набагато гірше, ніж якщо б його заперечувала одна людина. Туреччина є великою країною, і якщо вона перегляне свою історію, подібно іншим великим країнам, це буде означати, що вона поважає себе", - заявив Саркозі під час відвідин музею геноциду вірмен разом з нинішньому главою республіки вірменії Сержем Саргсяном.

Саркозі також зазначив, що у Франції вже є нормативний акт, по якій злочином визнається заперечення голокосту.

Туреччина прагне увійти в число країн - членів Європейського союзу (ЄС). Франція виступає проти цього через невизнання Анкарою подій 1915 р. геноцидом вірмен. За версією турецької сторони, тоді відбулися трагічні події, пов'язані з розпадом Османської імперії, під час яких загинуло багато як вірмен, так і турків.

Геноцид вірмен визнаний і засуджений багатьма країнами світу і впливовими міжнародними організаціями. Першим масові вбивства вірмен офіційно визнав і засудив парламент Уругваю. До числа держав, які визнають події 1915 р. геноцидом, відносяться Франція і Росія. В той же час ряд впливових країн світу відмовляється визнати геноцид, зокрема Китай і США.

Вірменія стала першою країною, яку відвідав Саркозі під час своєї дводенної поїздки на Північний Кавказ. 7 жовтня він повинен побувати в Азербайджані і Грузії.