ua en ru

Саркозі має намір звернутися до влади Грузії із закликом налагодити відносини з Росією

Президент Франції Ніколя Саркозі під час свого офіційного візиту на Кавказ, початок якого запланований на 6 жовтня 2011 р., планує звернутися до влади Грузії із закликом налагодити відносини з Росією, передає Reuters.

Глава Єлисейського палацу також планує закликати Вірменію та Азербайджан покласти кінець давньому конфлікту навколо Нагірного Карабаху.

У рамках поїздки, Саркозі спочатку відвідає Вірменію, потім відправиться в Азербайджан, а потім - в Грузію. Прес-служба Президента зазначає, що роль посередника у військовому конфлікті між Росією і Грузією в 2008 р. гарантує французькому лідеру теплий прийом в столиці кавказької держави, де він планує виступити з промовою на площі Свободи, а також зустрітися з Президентом Михаїлом Саакашвілі. Саркозі планує переконати Саакашвілі відсунути на другий план розбіжності і відновити довіру у відносинах з Москвою.

Поки невідомо, чи торкнеться французький лідер питання про вступ Росії у Світову організацію торгівлі (СОТ), що країни Євросоюзу активно підтримують.

Нагадаємо, основним каменем спотикання для вступу Росії у СОТ є політичні відносини з Грузією. Тбілісі є членом СОТ і послідовно виступає проти входження в цю організацію Росії. Наприкінці квітня 2008 р. Грузія вийшла з переговорного процесу про вступ РФ у СОТ, який відновився за посередництва Швейцарії в березні 2011 р. Головною умовою згоди на вступ РФ в цю організацію Грузія висуває власний або міжнародний контроль на митно-пропускних пунктах на кордоні РФ з Абхазією і Південною Осетією.