ua en ru

Саркозі і Кемерон по-різному дивляться на участь Великобританії в дискусії про подолання кризи в єврозоні

Франція і Великобританія розходяться у поглядах щодо втручання останньої в дискусію про подолання кризи в єврозоні, передає ВВС.
На думку Президента Франції Ніколя Саркозі, остаточні переговори в рамках саміту Євросоюзу (ЄС) в Брюсселі, заплановані на середу 26 жовтня 2011 р., повинні пройти при участі тільки членів зони євро. Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, у свою чергу, вважає, що всі члени блоку ЄС повинні взяти участь в обговоренні.
Спочатку планувалося, що на майбутній зустрічі будуть присутні лише 17 стан зони євро. Проте після заяви глави саміту Хермана ван Ромпея про можливий перегляд установчих договорів ЄС у рамках боротьби з борговою кризою в єврозоні, влада Великобританії критично поставилися до цієї ініціативи і зажадала ввести в курс справи всі 27 країн блоку.
Президент Франції Саркозі висловив невдоволення з приводу британської критики: "Ми втомилися від вашої критики і постійних вказівок, що нам робити. Спочатку ви заявляєте, що ненавидите євро, а потім намагаєтеся втрутитися в роботу на наших зустрічах", - заявив французький Президент.
Британський прем'єр-міністр у відповідь на це підкреслив, що всього лише керувався інтересами своєї країни. На його думку, беручи важливі рішення щодо порятунку єврозони, потрібно також захищати інтереси країн, що зберегли свою валюту і в зону євро не входять.
"Ми хотіли захистити національні інтереси Великобританії на тлі податково-бюджетної та економічної інтеграції країн єврозони. Головне, щоб вона не проходила в збиток Сполученому Королівству, адже глави країн єврозони збираються обговорити найважливіші питання, що стосуються загального ринку, як, наприклад, питання рекапіталізації банків", - вважає Кемерон.
Британський прем'єр скасував заплановані раніше візити в Японію і Нову Зеландію, щоб особисто бути присутнім на зустрічі в найближчу середу.