ua en ru

САП направила до суду обвинувальний акт стосовно Омеляна

САП направила до суду обвинувальний акт стосовно Омеляна Фото: Володимир Омелян (РБК-Україна/Віталій Носач)

Міністра звинувачують у незаконному збагаченні і приховуванні доходів

Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Солом'янського районного суду міста Києва обвинувальний акт стосовно міністра інфрастурктури Володимира Омеляна. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу САП.

Відзначимо, що в прес-релізі САП не вказано ім'я міністра, про якого йде мова. Однак, сукупність фактів вказує на те, що це Володимир Омелян - глава Мінінфраструктури.

В САП повідомили, що після завершення ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування, які були відкриті 6 листопада 2018 року, прокурорами САП затверджено і направлено до суду обвинувальний акт стосовно одного з діючих членів уряду.

Встановлено, що, працюючи виключно на державний службі, обвинувачений не міг заощадити достатньо коштів, щоб у 2015 році придбати новий автомобіль преміум класу за понад 1,4 млн гривень і зберігати готівкою 90 тис. доларів і 25 тис. євро. Щоб уникнути декларування придбаного автомобіля, реєстрацію транспортного засобу було здійснено на рідного брата, однак користувався ним обвинувачений і його дружина.

Крім того, подаючи декларації за 2015-2016 роки, міністр навмисне не задекларував право користування зазначеним автомобілем, витрати на його придбання, витрати на оренду будинку в передмісті Києва та право користування будинком і земельною ділянкою. Відомості у деклараціях за вказані роки відрізняються від достовірних більш ніж 8 млн гривень.

Обвинувальний акт за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу України ("Незаконне збагачення") та ст. 366-1 КК України ("Декларування недостовірної інформації") направлено до суду для розгляду по суті.

САП направила до суду обвинувальний акт стосовно Омеляна

Нагадаємо, наприкінці січня суд обмежив міністру інфраструктури та його адвокатам терміни до 15 лютого для ознайомлення з розслідуванням детективів Національного антикорупційного бюро про можливе незаконне збагачення чиновника.

13 вересня НАБУ оголосило Омеляну підозру в незаконному збагаченні і приховуванні доходів. За даними слідства, він за останні вісімнадцять років отримав 2,17 млн гривень офіційного доходу, тоді як його витрати лише в період з 2008 року по 26 квітня 2015 року склали не менше 3,45 млн гривень.