ua en ru

Санкції проти "Конті-Рус" суперечать принципам членства в СОТ, - ДФС

Заборонивши імпорт продукції та сировини російського ЗАТ "Конті-Рус", Україна продемонструвала подвійні стандарти. Про це на своїй сторінці у Facebook написав уповноважений з питань підприємництва при Державній фіскальній службі (ДФС) Тарас Качка.

Зокрема, експерт не виключає того, що Україна може вводити санкції проти Росії, але строго в рамках законодавства.

"Якщо ми так робимо - призупиняємо імпорт через "порушення маркування" - то виходить, що дії Росії щодо нашої продукції (ті ж кондитерські вироби і пиво) - були правомірними? Ми ж планували оскаржувати ці дії в СОТ", - заявив Качка.

Він вважає, що подібні дії України суперечать принципам членства в організації.

"Головне завдання СОТ - зробити так, щоб країни поступово відмовилися від використання технічного регулювання, як інструменту торгових війн. А виглядає так, що старий добрий "Укрметртестстандарт" єдиний інструмент торгової захисту", - пише Качка.

Екс-редактор "Forbes-Україна" Юлія Белінська припускає, що санкції у відношенні ЗАТ "Конті-Рус" - спроба монополізувати ринок кондитерської продукції в Україні.

"Україна заборонила імпорт російських цукерок.... Виглядає, як розправа над конкурентом", - написала Белінська на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, 30 серпня Служба безпеки України припинила імпорт з Росії кондитерських виробів "Конті-Рус". У СБУ пояснили, що підставою для застосування санкції стала раніше ініційована перевірка. Між тим представники компанії стверджують, що результати проведеної 15 травня перевірки, на підставі якої було підготовлено подання СБУ, ні постачальник, ні імпортер повідомлені не були.