ua en ru

Санкції України щодо російських банків матимуть помірний вплив на їхню кредитоспроможність, - S&P

Санкції України щодо російських банків матимуть помірний вплив на їхню кредитоспроможність, - S&P Фото: Standard & Poor’s

Обсяг активів банків РФ, які схильні до ризиків, становить 23-25 млрд дол

Санкції України проти Росії справлять лише обмежений прямий вплив на показники кредитоспроможності АТ "Газпромбанк" і ВАТ "Банк Москви". Про це повідомили у прес-службі міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's.

"Незважаючи на те, що у "Газпромбанку" немає дочірніх операційних компаній в Україні, обсяг кредитів українським компаніям у кредитному портфелі банку є значним", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, за останні кілька років частка російських банків в активах української банківської системи значно збільшилася - приблизно до 10-12%. Однак очікується, що готовність банків РФ здійснювати діяльність в Україні може істотно знизитися, враховуючи геополітичні ризики і швидке погіршення ситуації в українській економіці.

"Крім "Газпромбанку" і "Банку Москви" (власника українського АТ "БМ Банк"), до числа найбільших російських фінансових груп та афілійованих з ними організацій, які мають українські дочірні банки або видають кредити українським позичальникам, входять Державна корпорація "Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності (Зовнішекономбанк)" - власник українського ПАТ "Промінвестбанк"; ПАТ "Сбербанк Росії"; Банк ВТБ (ПАТ) і банківська група АТ "Альфа-Банк", якій належить 100% ПАТ "Альфа-Банк Україна" через кінцеву холдингову компанію ABH Holdings SA", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в S&P, на даному етапі складно оцінити, чи зможуть українські позичальники обслуговувати свої боргові зобов'язання і здійснювати міжнародні операції з російськими банками і фінансовими групами, щодо яких введено санкції. Так, українські активи складають лише невелику частку обсягу сукупних активів російських банків, однак пов'язані з ними ризики можуть зумовити подальше зниження показників капіталізації і прибутковості російських банків у 2015 р., якщо українські позичальники не зможуть перераховувати платежі за своїми зобов'язаннями в російські банки, які зазнали санкцій, зокрема в "Газпромбанк".

"Санкції передбачають заморожування активів низки банків та призупинення фінансових операцій з компаніями, включеними до списку санкцій. У банків, щодо яких введено санкції, можуть виникнути операційні проблеми, особливо при здійсненні фінансових операцій між двома країнами, проте ми вважаємо, що банки, що мають рейтинги Standard & Poor's (зокрема, "Банк Москви" і "Газпромбанк"), зможуть контролювати ці ризики. За нашими оцінками, ризики "БМ Банку", пов'язані з українськими активами, оцінюються у 3,1 млрд грн (близько 144 млн дол.), що становить менше 1% активів "Банку Москви". У зв'язку із цим ми вважаємо, що навіть припинення всіх операцій "БМ Банку" в Україні не призведе до істотного погіршення характеристик кредитоспроможності "Банку Москви", - зазначили в агентстві.

При цьому обсяг кредитів "Газпромбанку" компаніям, що здійснюють діяльність в Україні, становить 202 млрд руб. (3 млрд дол., або 7% сукупного кредитного портфеля-нетто), проте близько 65% цих кредитів структуровані таким чином, що являють собою ризик неплатежу материнській структурі банку - ПАТ "Газпром".

"Це може дещо знизити ризики, пов'язані з веденням діяльності в Україні. Проте до кінця 2015 р. "Газпромбанк" може сформувати додаткові резерви на втрати за кредитами, виданими українським компаніям, що може справити негативний вплив на фінансові показники банку", - вважають аналітики.

За оцінками Standard & Poor's, сукупний обсяг активів "Зовнішекономбанку", "Сбербанку", "Банку ВТБ", "Газпромбанку" і банківської групи "Альфа-Банк", які схильні до ризиків, пов'язаних із веденням діяльності в Україні, становить приблизно 23-25 млрд дол. Ця сума становить не більше 3% обсягу їх сукупних активів, однак для деяких банків ця цифра може бути вищою.

"Зазначена сума включає кредити обсягом близько 8 млрд дол., видані українськими дочірніми банками. Частку кредитів, наданих російськими банками українським позичальникам, в їх сукупному кредитному портфелі складно визначити точно, але їх обсяг може становити близько 15-17 млрд дол. Близько 30- 40% цих кредитів хеджовані або забезпечені гарантіями або активами, які зареєстровані за межами України, що частково знижує кредитні ризики і зменшує можливі збитки", - наголосили в S&P.

Нагадаємо, сьогодні, 22 вересня, указ Президента України Петра Порошенка про введення санкцій проти РФ набув чинності.