ua en ru

Санкції США проти нафтової галузі РФ сьогодні набули чинності

Санкції США проти енергетичного сектору Росії сьогодні, 6 серпня 2014 р., офіційно набули чинності.

Санкції США проти енергетичного сектору Росії сьогодні, 6 серпня 2014 р., офіційно набули чинності. Відповідне повідомлення опубліковане сьогодні в Федеральному регістрі США.

Нагадаємо, про те, що США готують новий пакет санкцій, куди увійде обмеження на постачання технологій нетрадиційної видобутку енергоносіїв, 1 серпня оголосив заступник міністра торгівлі США Ерік Хіршхорн.

Новий раунд обмежень передбачає заборону на постачання обладнання для глибинного видобутку (понад 152 метрів), розробки арктичного шельфу і сланцевих запасів нафти і газу. На практиці це означає додатковий контроль американською владою експорту певних технологій і продукції. Перед видачею експортної ліцензії Бюро промислової безпеки Мінторгу США матиме перевірити кінцевого одержувача цієї продукції. Якщо він і його діяльність прямо чи опосередковано підпадає під зазначені вище критерії "нетрадиційної видобутку", в ліцензуванні буде відмовлено.

До списку такого обладнання входять бурові платформи, деталі для горизонтального буріння, підводне обладнання, морське обладнання для роботи в умовах Арктики, програмне забезпечення для гідравлічного розриву пласта (ГРП), дистанційно керовані підводні апарати, насоси високого тиску. Таким чином, питання про видачу ліцензій на експорт цього обладнання буде вирішуватися не тільки на підставі загальних правил, але по кожному окремому випадку. Якщо ж покупець не в змозі точно сказати владі США, в яких проектах буде використано обладнання, в ліцензіях також буде відмовлено.

Американські санкції в цілому повторюють лінію європейських обмежень, прийнятих 31 липня, однак останні були набагато менш жорсткими. Євросоюз заборонив поставляти Росії технології для глибинної видобутку нафти, освоєння арктичного шельфу і розробки сланцевих нафтових запасів. Газову галузь європейці навмисно винесли за дужки. Крім того, вони не давали жорстке визначення "глибоководному бурінню", тоді як Вашингтон уточнив, що такими проектами може називатися промисел на глибині понад 500 футів (152,4 метра).

На відміну від американців, європейці будуть відмовляти у видачі експортних ліцензій тільки при наявності "розумних підстав" вважати, що експортоване обладнання буде використано в зазначених проектах (глибоководне буріння, освоєння арктичного шельфу та видобуток сланцевої нафти). Нарешті, список продукції, що потрапила під додатковий контроль, в США трохи ширше і включає в себе технології газової галузі (наприклад, обладнання для промислової очистки природного газу). Крім того, під експортну заборону потраплять програмне забезпечення і дані, якщо вони використовуються в глибоководних, арктичних або сланцевих нафтових проектах.

Документ Мінторгу США також підтвердив санкції проти "Об'єднаної суднобудівної корпорації (ОСК), введені 30 липня. Тоді американський Мінфін додав корпорацію "класичний" санкційний список SDN, зараз же мова йде про спеціальному "Списку організацій" міністерства торгівлі. "Експорт, реекспорт та інший трансфер певних товарів організації з цього списку вимагає спеціального дозволу BIS і часто стає об'єктом відмови", - наголошується в документі Мінторгу.

До цього, 29 липня, на брифінгу для журналістів Президент США Барак Обама оголосив про введення нових санкцій проти ключових секторів російської економіки. "Сьогодні США оголошують про введення нових санкцій проти Росії в ключових секторах російської економіки: енергетика, озброєння і фінанси. США обмежать експорт товарів і технологій у ці сектори російської економіки. Також заблокуємо експортне кредитування проектів у цих областях", - сказав він. Обама підкреслив, що санкції торкнуться "великої кількості російських банків і оборонних компаній".