ua en ru

ЄС може зняти санкції з РФ до кінця року, - Земан

ЄС може зняти санкції з РФ до кінця року, - Земан Фото: Президент Чехії Мілош Земан

Президент Чехії також допустив входження Росії в ЄС через 20 років

Санкції Євросоюзу щодо Росії можуть бути зняті до кінця 2015 року. Про це заявив Президент Чехії Мілош Земан в інтерв'ю "Комерсант FM".

"Я сподіваюся, що ситуація на сході України, де тепер вже практично не йде громадянська війна, хоча і є окремі локальні інциденти, задовільна. І я б навіть додав, що санкції (проти РФ, - ред.) можливо повністю ліквідувати, може, до кінця цього року. Рада Європи буде це обговорювати в середині червня або липня, не знаю точно. Ну, поживемо - побачимо", - заявив Земан.

За його словами Росія підтримує бойовиків на Донбасі "різноманітними способами - не регулярною армією".

"Я публічно сказав, що я за нейтралітет України. Між іншим, те ж саме сказав Франк-Вальтер Штайнмайер, міністр закордонних справ ФРН, і багато інших. І використовував навіть термін "фінляндизація" України, який також переді мною використовував Збігнєв Бжезінський", - зазначив чеський лідер.

Земан також допустив можливість вступу Росії до ЄС протягом 20 років.

"Не можу виключити, і також про це говорив, що за 20 років Росія стане членом Євросоюзу. Це повністю можливо, це комплементарні економіки. Росія потребує сучасних технологіях, Євросоюз потребує енергетичних ресурсах. І це доповнює один одного", - підкреслив він.

Нагадаємо, напередодні Президент Росії Володимир Путін заявив про готовність відновити відношення з країнами Європи, розраховуючи на допомогу Президента Чехії Мілоша Земана.