ua en ru

Санкції проти Медведчука: трейдер Proton припиняє постачання палива в Україну

Санкції проти Медведчука: трейдер Proton припиняє постачання палива в Україну Фото: Віктор Медведчук (РБК-Україна)

Трейдер Proton Energy, кінцевим бенефіціаром якої є бізнесмен Нісан Моїсеєв, оголосив про припинення постачання нафтопродуктів в Україну. Рішення вступить у дію з 1 квітня.

Серед причин такого рішення в компанії називають дії української влади.

Зокрема, в компанії заявили, що на початку березня 2021 року компанія отримала інформацію від одного з членів Нафтогазової асоціації України про те, що СБУ настійно рекомендує учасникам українського паливного ринку не співпрацювати з Proton Energy і утримуватися від покупки нафтопродуктів у компанії.

У листі Proton Energy, ймовірно, йдеться про арешт трубопроводу "ПрикарпатЗахідтранс" і про обшуки в компанії Glusco Energy S.A., якій належить частина колишніх АЗС "Роснафти" в Україні.

Лідера партії "Опозиційна платформа - За життя", кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука називають бенефіціаром "ПрикарпатЗападтранса". Glusco Energy 11 березня повідомила, що через обшуки "відпуск нафтопродуктів залишається заблокованим" і заявило, що кримінальне провадження, в рамках якого проводилися обшуки, не мало відношення до діяльності групи компаній Glusco.

Крім того, за інформацією видання OilPOint, з 1 квітня припиняє постачання російського дизельного палива один з найбільших постачальників світлих нафтопродуктів - Wexler Group.

"З квітня компанія повністю припиняє постачання дизельного палива походженням з Російської Федерації в Україну", - повідомив співрозмовник видання.

Близько 85% поставок Proton Energy Group S. A. здійснює за річним терм-контрактами. Клієнтами є найбільші гравці ринку України: Wexler Group, ОККО, WOG, KLO, Glusco, та інші. За даними Консалтингової групи А-95, компанія "Анвітрейд" (входить в Wexler Group) минулого року стала найбільшим імпортером дизельного палива, збільшивши постачання порівняно з 2019 роком на 9%, до 662 300 т.