ua en ru

Самопроголошеного "президента Південно-Східної України" засудять заочно

Самопроголошеного "президента Південно-Східної України" засудять заочно Фото: Анатолій Візір

За даними СБУ, екс-суддя з Луганської області ховається на окупованій території

Колишнього голову апеляційного суду Луганської області Анатолія Візира, який у квітні 2014 р. проголосив себе "президентом Південно-Східної України" будуть судити заочно. Про це йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури Харківської області.

"У вівторок, 10 листопада, уточнене клопотання про надання дозволу на спеціальне досудове розслідування відносно колишнього голови Апеляційного суду Луганської області Візира А. М. направлено до Червонозаводський районний суд Харкова", - йдеться в повідомленні.

Кримінальну справу за фактом поширення в ЗМІ відеозвернення, в якому Візир оголосив себе "президентом Південно-Східної України" і закликав до зміни територіальної цілісності і державного кордону України, було порушено ще в квітні 2014 р.

Візир підозрюється у скоєнні цілої низки злочинів, передбачених ч. 3 ст. 109, ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 353, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

За словами прокурора Харківської області Юрія Данильченка, підозрюваний у своєму зверненні закликав до захоплення адмінбудівель на території Луганської, Донецької, Харківської, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, а також створення в межах цих територій самостійного державного утворення, яке не визнає український уряд.

"У нас є підтвердження від Служби безпеки України про те, що Візир переховується від слідства на територіях, тимчасово непідконтрольних України. Тому ми і звернулися до суду за дозволом на проведення спеціального розслідування. Якщо суд задовольнить наше клопотання, матеріали виробництва будуть відкриті для ознайомлення стороні захисту, після чого обвинувальний акт буде направлено до суду", - пояснив прокурор області.

Нагадаємо, у вересні 2015 р. прокуратура викликала Візира на допит.

Зазначимо, закон про заочному судочинстві в Україні набув чинності в жовтні 2014 р. Ця форма судочинства називається спеціальним досудовим розслідуванням. Воно проводиться виключно за конкретними статтями Кримінального кодексу України - злочини проти основ національної безпеки, терористична діяльність, корупційні злочину та умисне вбивство.