ua en ru

Саміт в Ризі: в декларації пункт про "європейську перспективу" і по Криму, - Копач

Саміт в Ризі: в декларації пункт про "європейську перспективу" і по Криму, - Копач Фото: прем'єр-міністр Польщі Ева Копач

Польський прем'єр залишила саміт, виконавши "дві мети"

У тексті декларації за підсумками саміту в Ризі, що проходить 21-22 травня 2015 р., буде міститися пункт про "європейську перспективу" країн-учасниць "Східного партнерства", в тому числі України, а також пункт щодо Криму. Про це повідомила прем'єр-міністр Польщі Ева Копач, залишаючи саміт, передає кореспондент РБК-Україна.

"Коли я сюди їхала, то у мене було дві мети: щоб не відсунутися навіть на півсантиметра від того, що було досягнуто у Вільнюсі, і щоб пішли вперед справи з візової лібералізацією для України і Грузії. У цій декларації я досягла цих двох цілей", - підкреслила Копач.

За її словами, у декларації є пункт, який однозначно говорить, що європейська перспектива в Східному партнерстві буде реалізована, а політика лібералізації віз буде прискорено, але за виконанні зобов'язань.

У той же час вона зазначила, що в документі не записаний конкретний термін, коли Україна і Грузія отримають безвізовий режим. "Сьогодні, говорячи про те, що є воля до того, щоб прибрати візи для українців і грузинів, не даючи конкретного терміну, говоримо, що термін залежить від вас - ви самі можете його прискорити", - зазначила політик.

Вона додала, що в декларації саміту залишився пункт про Крим. "Коли я виходила, то залишилося так, як було вчора ввечері, то є пункт про Крим, як і інші сумнівні пункти, залишився", - сказала польський прем'єр, додавши, що робота над декларацією ще триває.

Відзначимо, Президент України Петро Порошенко висловив впевненість в тому, що кінцева декларація саміту в Ризі буде позитивною для України. "Все буде добре", - заявив Порошенко, відповідаючи на питання кореспондента РБК-Україна про підсумковому документі.