ua en ru

Саміт НАТО у Варшаві: фото

Саміт НАТО у Варшаві: фото Фото: Йенс Столтенберг на саміті НАТО у Варшаві

На відкриття Варшавського саміту з'їхалися лідери країн-учасників і країн-партнерів Північноатлантичного альянсу

У п'ятницю 8 липня відбулося відкриття 27-го саміту НАТО у Варшаві (Польща). Основними питаннями, які будуть підніматися на зустрічі, крім міграційної проблеми і дестабілізації ситуації на Близькому Сході і Північній Африці, буде також російська агресія проти України.

Саміт НАТО в Польщі відкрив Анжей Дуда

Лідери країн-учасниць саміту НАТО в Варшаві вже провели першу зустріч. Першим виступив президент Польщі Анжей Дуда. Він зазначив, що сьогоднішня зустріч буде присвячена формуванню нової оновленої концепції роботи НАТО, заснованої на гарантії безпеки, демократії, свободи.

"Ми всі хочемо жити у вільній, демократичній і спокійному міжнародному співтоваристві. Ми повинні розробити стратегію стримування і оборони, і до цього наш змушує загострилася в світі ситуація", - зазначив він.

Виступ Йенса Столтенберга на саміті НАТО у Варшаві

В ході церемонії відкриття 27-го саміту НАТО у Варшаві також виступив генеральний секретар Північного альянсу Йенс Столтенберг. Він зазначив, що НАТО вперше з часів холодної війни відчуває, як ніколи, відповідальність за безпеку в світі.
Під час свого виступу Столтенберг не зміг залишити без уваги питання відносин НАТО і Росії.

"Ми також маємо намір зміцнювати кордони альянсу, як на сході, так і на півдні. Все що ми робимо - направлено на оборону, мир і законність. НАТО не шукає конфронтації, НАТО не потрібна холодна війна - це історія. Ми будемо шукати діалогу з Росією , щоб виключити ризик військових ексцесів. Росія - величезна і значуща роль в євробезпеки ", - заявив Столтенберг.

І пообіцяв підтримку в боротьбі з агресором Україні та іншим країнам-партнерам НАТО.

"Ми будемо допомагати Близькому сходу, Україні, Молдові та Грузії в їх кроках до захисту їх безпеки і суверенітету", - підкреслив він.