ua en ru

Сакварелідзе просять захистити бізнес від колишніх "регіоналів" і "хлібних" прокурорів

Сакварелідзе просять захистити бізнес від колишніх "регіоналів" і "хлібних" прокурорів

Колишні "регіонали" намагаються захопити рейдерським шляхом український агробізнес. З такою заявою в ході сьогоднішньої прес-конференції виступили представники агропідприємств, які зазнали рейдерської атаки.

Постраждалі підприємці не бачать іншого виходу, як публічно звернутися за допомогою до заступника Генерального прокурора - прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе.

Так, за словами промовців, ще півтора роки тому представники колишньої української влади розпочали процес рейдерського захоплення українського агробізнесу, задіявши при цьому вищих посадових осіб органів прокуратури та судової влади, а також вступивши в змову з правоохоронцями.

"Замовниками цього свавілля є колишній нардеп від "Партії регіонів", відомий рейдер Володимир Пєхов і його цивільна дружина, вдова кримінального авторитета 90-х Леся Софієнко", - розповів Віктор Кормиліцин, власник одного з підприємств - ПАТ "Яненковський племзавод".

За його словами, у процесі реалізації своєї афери подружня пара скористалася підтримкою корумпованих прокурорів і домоглася фальсифікації кримінальних справ про шахрайство проти працівників ряду українських і зарубіжних підприємств.

Як заявляють адвокати постраждалих підприємців, Володимир Пєхов і Леся Софієнко безпосередньо доклали зусиль до накладення арешту на майно одразу 22-х компаній-виробників сільськогосподарської продукції. Зокрема, арештованими виявились 100 тисяч тонн зерна, а це за попередніми підрахунками - більше 10-ти млн грн збитку.

Що примітно, арешт на майно підприємств наклали всього за два дні. "Протягом двох днів двоє слідчих суддів винесли 75 ухвал про арешт майна", - звернув увагу адвокат ТОВ "Юридична фірма "Лекс Альянс" Валерій Кобзар.

Крім того, правозахисник додав, що вся ця афера супроводжувалася обшуками офісів всіх 22-х компаній за участю близько 70-ти автоматників у балаклаві, які просто вривалися на підприємства і вивозили документи, комп'ютерну техніку, а також виробниче обладнання, тим самим блокуючи все виробництво.

Пізніше, як документально підтверджують адвокати, було доведено, що всі кримінальні справи були сфальсифіковані, в тому числі за сприяння правоохоронців, підробивших документи.

Також, згідно з матеріалами, наданими правозахисниками, проти Віктора Корміліцина було відкрито кримінальне провадження про фінансування сепаратистів самопроголошених "ДНР", "ЛНР".

При цьому адвокати наголосили, що наслідком також було встановлено: документи, що нібито підтверджують фінансування так званої "ДНР", сфальсифікували, в тому числі підробивши підписи. В результаті у зв'язку з відсутністю доказів справу закрили.

У той же час, незважаючи на провал своїх протизаконних дій, колишні "регіонали" і далі роблять спроби рейдерського захоплення підприємств, їх майна та зібраного урожаю.

Так, як повідомляє адвокат Валерій Кобзар, з початком збору нового врожаю проти агропідприємств відкрили нову кримінальну справу. "Просто формальним заявником тепер є інша особа, а слідчі і замовники - все ті ж. Щоб захопити урожай підприємств, вони працюють на підряді", - пояснює він.

Зокрема, правозахисник зазначив: "дії, що Вживаються, є яскравим прикладом того, як слідство, корумповане рейдерами, цілеспрямовано знищує ці підприємства".

"Подібний тиск протягом півтора років може призвести до ліквідації підприємств. У цьому випадку без роботи залишаться близько чотирьох тисяч працівників", - підкреслив адвокат.

Підводячи підсумки, адвокат Віктор Карпенко закцентував увагу на тому, що Генеральна прокуратура, як не дивно, зараз не займається розслідуванням злочинів проти Майдану, а кримінальними справами проти агрокомпаній, що не входить до компетенції ГПУ.

"Єдина людина, на якого ми покладаємо надії, - це Давид Сакварелідзе. Він, як ми вважаємо, може захистити підприємства не тільки від рейдерів, але і від "діамантових" і навіть "хлібних" прокурорів", - підсумував він.

За підсумками прес-конференції, представники агробізнесу підписали до заступника Генпрокурора спільне звернення.