ua en ru

Саакашвілі: чим запам'ятався грузинський реформатор на посаді голови Одеської ОДА

Саакашвілі: чим запам'ятався грузинський реформатор на посаді голови Одеської ОДА Фото: Михайло Саакашвілі

Саакашвілі йде у відставку, яку пам'ять він залишає після себе

Відставка Михайла Саакашвілі з посади голови Одеської обласної державної адміністрації була анонсована сьогодні. До відставки Саакашвілі відзначився низкою неоднозначних висловлювань та акцій.

Саакашвілі vs Яценюк

Саакашвілі був фігурантом низки скандалів з чиновниками вищого рівня. Так, все почалося з конфлікту з тодішнім прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Саакашвілі неодноразово звинувачував останнього в корупції, зв'язках з олігархами і неефективному управлінні країною, зокрема, що стосується процесу реформування.

За словами одеського губернатора, за два роки в уряді Яценюк заробив на Одеському припортовому заводі 8 мільярдів доларів.

У свою чергу, Яценюк в інтерв'ю виданню Politico вказав на те, що Саакашвілі був дуже успішним в Грузії, і натякнув, що йому слід повернутися на батьківщину. "Якщо він був таким успішним в Грузії, чому він тепер не може туди повернутися?". Після цього послідував черговий раунд з'ясування стосунків між політиками.

Саакашвілі vs Аваков

14 грудня 2015 року на засіданні Національної ради реформ відбулася сварка між Саакашвілі і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, яка супроводжувалася киданням склянки і словесними перепалками.

Аваков заявив, що Саакашвілі втратив контроль, відповідаючи на його запитання під час засідання. Після цього, Аваков хлюпнув водою в обличчя глави Одеської ОДА. Через кілька годин Саакашвілі зібрав прес-конференцію, на якій виклав своє бачення конфлікту. Губернатор заявив, що глава МВС йому при всіх погрожував. Крім того, він звинуватив Авакова в контролі та фінансуванні неформальних збройних формувань.

Пізніше стало відомо, що Аваков подав на Саакашвілі в суд.

Саакашвілі і намет

У червні Михайло Саакашвілі переніс свій робочий кабінет з будівлі облдержадміністрації на узбіччя автодороги "Одеса - Рені", армійський намет. Таким чином, глава Одеської ОДА намагався домогтися належного фінансування ремонту цієї траси.

Глава області заявляв, що буде працювати в кабінеті на трасі "Одеса-Рені" до закінчення ремонтних робіт.

Саакашвілі: чим запам'ятався грузинський реформатор на посаді голови Одеської ОДАСаакашвілі: чим запам'ятався грузинський реформатор на посаді голови Одеської ОДА

Фото: Саакашвілі переніс кабінет в намет

Саакашвілі - губернатор

Саакашвілі запам'ятався гучними антикорупційними заявами. Зокрема, він обіцяв побороти корупцію на ОПЗ, в портах і Одеській митниці. Уже в січні 2016 року Саакашвілі заявив, що Одеська митниця перевиконала план митних надходжень на 123,8 млн гривень, Або на 126%.

Крім того, Саакашвілі вдалося скоротити штат Одеської ОДА з 800 співробітників до 400 чоловік. Однак, спочатку, глава області заявляв, що цілком достатньо 40 ефективних співробітників в будівлі ОДА.

Також одним з головних пріоритетів на посаді глави Одеської ОДА Саакашвілі називав туризм. Так, неодноразово заявлялося про будівництво в Одесі нового аеропорту з залученням інвестицій США. Він також висловив надію, що до Одеси в найближчому майбутньому прийдуть нові авіакомпанії.

Саакашвілі - майбутнє

У червні екс-заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе оголосив про створення нової партії "Хвиля". Тоді ж стало відомо, що до неї увійдуть екс-заступник генпрокурора Віталій Касько, нардепи Віктор Чумак Наталія Новак, екс-глава Нацагентства держслужби Денис Бродський, колишній головний редактор українського Forbes Володимир Федорин, представник громадянської платформи "Нова країна" Володимир Козленко, прес-секретар Сакварелідзе Інна Грищенко. Також повідомлялося, що ідеологом партії виступить саме Михайло Саакашвілі.

"Етап попередніх консультацій завершений. Ми створюємо команди в регіонах і пропонуємо приєднатися до нас усім тим, хто вірить у майбутнє України і готовий віддано працювати для її процвітання і розвитку", - вважають ініціатори створення нової партії.

Установчий з'їзд нової партії планувалося провести в кінці вересня або початку жовтня.

Нагадаємо, Михайло Саакашвілі заявив про свою відставку з посади голови Одеської обласної державної адміністрації.