ua en ru

Саакашвілі: Москва і сьогодні здійснює шантаж і жорсткий диктат відносно України, Молдавії і Білорусії

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі, виступаючи на 66-й сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, в черговий раз повторив звинувачення на адресу Росії в тому, що вона "окупує 20% суверенної грузинської території в порушення міжнародних законів і угоди про припинення вогню, досягнутого 12 серпня 2008 р.". Він також звинуватив Росію в здійсненні терактів проти Грузії, а кремлівське керівництво - в тому, що воно, як і раніше грає за правилами холодної війни, здійснюючи шантаж і жорсткий диктат відносно України, Молдавії і Білорусії, передає радіостанція "Голос Америки".

"У ці хвилини, поки я виступаю тут, майже 500 тис. біженців і переміщених осіб в моїй країні, населення якої складає 5 млн людей, страждають через те, що вони позбавлені можливості повернутися в свої будинки, хоча це право було багаторазово підтверджено ООН, - заявив Президент Грузії, виступаючи англійською. - Вони не можуть повернутися в свої будинки, тому що іноземний лідер в Москві вирішив, що їх будинки їм більше не належать".

Президент Саакашвілі нагадав, що близько року тому, виступаючи в Європейському Парламенті, він пообіцяв, що Грузія "ніколи не буде використовувати силу для звільнення своїх регіонів, окупованих Російською Федерацією, хоча, як відомо, Хартія ООН дає нам таке право".

"Ми рішуче відмовляємося від застосування сили для відновлення нашої територіальної цілісності. Зроблена мною в Європейському Парламенті заява є юридично зобов'язуючою обіцянкою, та відповідні документи були направлені Генеральному Секретарю ООН та в інші міжнародні організації. Скоро виповниться рівно рік з тих пір, як Грузія відмовилася від застосування сили. Ми все ще чекаємо, коли російське керівництво відповість на цей жест миру", - заявив Президент Грузії.

За словами Саакашвілі, відповіддю з боку Москви стали "близько дюжини терактів, спрямованих проти Грузії і безпосередньо організованих і здійснених під керівництвом... офіцерів російських спецслужб".

"Холодна війна закінчилася, але ембарго, шантаж і жорсткий диктат далі застосовуються відносно України, Молдавії і Білорусії. Холодна війна закінчилася, але навіть балтійські держави стикаються з маніпуляцією їх демократичної політичної системи і неоколоніальними іграми за допомогою національних меншин, які проживають там. Холодна війна закінчилася, але стара радянська звичка розігрувати етнічні та релігійні карти все ще збереглася. Це особливо відноситься до тієї чорній дірі, на яку перетворився Північний Кавказ", - заявив Саакашвілі.