ua en ru

Саакашвілі втратив громадянство Грузії

Саакашвілі втратив громадянство Грузії Фото: Михайло Саакашвілі

Причиною цього рішення є прийняття Саакашвілі громадянства України

Екс-президента Грузії, нинішнього голову Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі позбавили громадянства Грузії. Відповідне розпорядження чинного президента Георгія Маргвелашвілі опубліковано на сайті президента, повідомляє "Грузія Online".

"Указом президента Грузії №378 від 4 грудня 2015 року, згідно з п. п."б" 19 ст. органічного закону Грузії, п. п."г" п. 1 ст. 21 та п. 1 ст. 25, у зв'язку з набуттям громадянства іншої країни, поряд з іншими громадянами Грузії, громадянство Грузії припинено Михайлу Саакашвілі, хто народився 21 грудня 1967 року", - йдеться в указі.

Раніше повідомлялося, що причиною цього рішення є прийняття Саакашвілі громадянства України.

Нагадаємо, що екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі був призначений головою Одеської обласної державної адміністрації, а представив його на новій посаді президент України Петро Порошенко 30 травня 2015 року.

В цей же день на сайті президента з'явився указ "Про прийняття до громадянства України Саакашвілі М. як особи, прийняття якої до громадянства України становить державний інтерес для України", згідно з яким Саакашвілі офіційно отримав українське громадянство.

"Висловлюю своє негативне ставлення. Колишній президент не повинен був відмовлятися від грузинського громадянства. Цим він образив країну і інститут президента. На мою думку, важливіше кар'єри - цінності, ці цінності - громадянство Грузії. Мені незрозумілий цей його вчинок", - прокоментував відмову новопризначеного голови Одеської ОДА від грузинського громадянства президент Грузії Георгій Маргвелашвілі.

У свою чергу, Саакашвілі сказав, що згідно з українським законодавством, він може два роки зберігати громадянство Грузії. Але в той же час заявив, що громадянство Грузії означає для нього тюремну камеру, чим і мотивував свою відмову від нього.

"По-перше, уряд Грузії, я маю на увазі нинішні влади, висунуло проти мене звинувачення, які для всього іншого світу здаються смішними... Проте цілком реально, що зберігаючи грузинський паспорт, я приречений на взяття під варту в Грузії. Це тимчасова ситуація, але, тим не менш, для мене це сувора реальність. Я змушений жити за межами Грузії з-за свого статусу обвинуваченого, тільки тому", - заявив він.