ua en ru

Saab подав заяву до суду у пошуках захисту від кредиторів

Компанія Swedish Automobile (раніше Spyker Cars), що володіє шведським автовиробником Saab, оголосила, що Saab Automobile AB, включаючи підрозділи Saab Automobile Powertrain AB і Saab Automobile Tools AB (разом - Saab Automobile), подала заяву до окружного суду Венерсборга (Швеція) у пошуках захисту від кредиторів. Враховуючи фінансове положення Saab, в компанії вважають, що процес добровільної реструктуризації дозволить використовувати наявні ресурси найбільш ефективним чином і врятувати компанію. Мета добровільної реструктуризації - забезпечити короткострокову стабільність і привернути додатковий капітал. Відповідна інформація міститься в опублікованому сьогодні прес-релізі Swedish Automobile.
Компанія просить суд призначити незалежного керівника, який працюватиме в тісній співпраці з командою Saab Automobile, говориться в повідомленні компанії. У ньому наголошується, що Saab Automobile виробив план реорганізації бізнесу, який включає ряд аспектів, направлених на скорочення витрат і створення конкурентоздатної організаційної структури. Детальний план буде наданий кредиторам протягом трьох тижнів з моменту подання заяви до суду Венерсборга. У прес-релізі компанії указується, що цей термін може бути збільшений за рішенням суду.
У разі задоволення судом заявки Saab процес реорганізації проводитиметься протягом трьох місяців, хоча цей період може бути збільшений ще на три місяці у разі потреби, говориться в повідомленні Saab. У ньому уточнюється, що період реструктуризації бізнесу компанії не може перевищувати 12 місяців.
Поки йтиме процес реструктуризації, Saab Automobile постарається залучити фінансування. Зараз Saab вже веде переговори з декількома зацікавленими компаніями.
Нагадаємо, повідомлення про те, що Swedish Automobile може звернутися до суду у пошуках захисту від кредиторів, щоб врятувати автовиробника Saab, з'явилися в шведській пресі ще в кінці серпня 2011 р. При цьому в самій компанії до останнього спростовували дану інформацію. Навіть сьогодні, за декілька хвилин до появи прес-релізу Swedish Automobile, прес-секретар Saab Гунілла Густавс відмовлялася коментувати чутки про можливу реструктуризацію бізнесу компанії і захист від кредиторів. Вона заявила: "Якщо нам потрібно буде повідомити щось, то ми зробимо це офіційно, а не пустимо чутки".
Spyker, перейменований в Swedish Automobile в травні 2011 р., придбав у американського автоконцерну General Motors компанію Saab в 2010 р. За підсумками 2010 р. фінансові показники Saab виявилися плачевними, а в квітні 2011 р. конвеєр автовиробника і зовсім зупинився через борги перед постачальниками комплектуючих. У травні 2011 р. Spyker знайшов китайського партнера по відновленню виробництва Saab, ним стала компанія Pang Da Automobile Trade Co. Про свою готовність інвестувати в Saab неодноразово заявляв російський бізнесмен Володимир Антонов, який був витиснений з числа акціонерів Spyker під тиском General Motors.