ua en ru

S&P: До кінця рецесії українські, російські і казахські банки, що допускають дефолти, зможуть повернути не більше 40% боргів своїм кредиторам.

Рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) підрахувало, що до кінця рецесії українські, російські і казахські банки, що допускають дефолти, зможуть повернути не більше 40% боргів своїм кредиторам, повідомляє «Комерсант-Україна» .

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's сьогодні опублікує аналіз перспектив повернення боргів після дефолтів в банківських секторах Казахстану, Росії і України (КРУ), в якому наголошується затяжний характер повернення боргів банків цих країн. "Ми чекаємо, що середній рівень повернення боргу банками КРУ, що допускають дефолт, за повний цикл рецесії буде нижче 40%, - йдеться в звіті. - НБУ за 2008 р. і 9 місяців 2009 р. завершив ліквідацію 11 банків і заявив, що середньозважений показник повернення боргу по всіх категоріях кредиторів склав 37%". На думку S&P, ці дані відносяться лише до банків, що ліквідуються, а з урахуванням установ, що отримали фінансову допомогу або що проводять вимушену реструктуризацію, він повинен бути декілька вище.

У S&P вважають, що низький показник повернення боргів проблемними банками відбувся через виведення ліквідних активів кредитних установ їх менеджментом і акціонерами задовго до оголошення дефолту або введення тимчасових адміністрацій. Головні проблеми агентство бачить у відсутності у кредиторів реальної інформації і маніпулюванні звітністю банків.

У Нацбанку вважають метод оцінки S&P неадекватним. "Є банки, з яких не вивели жодного активу, є такі, з яких вивели значно більше 40%. Складно говорити про 'усереднену температуру по лікарні', - сказав начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров. - Ми виводимо 4 банки на нормальну роботу і повністю повертаємо кошти кредиторам. І ще з двох банків також скоро виведемо тимчасову адміністрацію". Безуспішне адміністрування по двох інших банках примушує найближчим часом подати документи на їх ліквідацію, оскільки активи з них були виведені і немає перспектив їх оздоровлення.