ua en ru

С.Тігіпко: В Україні з 2013 р. планується введення другого рівня пенсійної реформи

В Україні з 2013 р. планується введення другого рівня пенсійної реформи, яка представляє собою систему обов'язкових персоніфікованих накопичень кожного громадянина. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко у Верховній Раді України в ході години запитань до уряду.

Нагадаємо, за словами голови ВР Володимира Литвина, перший рівень - це державна обов'язкова система соціального забезпечення, яка повинна гарантувати кожному члену суспільства, який досяг пенсійного віку, виплати у розмірі 20-25% від середньої зарплати в країні (але не менше 75% прожиткового мінімуму ). Джерелом виплат мають стати обов'язкові пенсійні внески, податок на зарплату.

Другою складовою національної пенсійної системи, вважає керівник ВР, повинна бути система обов'язкових персоніфікованих накопичень кожного громадянина. Ці кошти повинні відраховувати на кожного працюючого як роботодавці, так і самі працюючі за умови надання істотних податкових пільг з боку держави. Цей компонент має забезпечувати пенсіонерові ще 30-40% надходжень до майбутньої пенсії, зазначає В.Литвин.

Третьою складовою для гідного життя на пенсії, голова Верховної Ради називає персоніфіковані добровільні накопичення платників податків, стимульовані серйозними податковими пільгами. «Разом з першими двома компонентами вони дають пенсію у розмірі від 70 і більше відсотків середньої по країні зарплати», - зазначає він.