ua en ru

З вересня 2008 р по лютий 2010 р НБУ часів Стельмаха "спалив" 22,5 млрд дол., - експерт

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявив, що не розуміє, навіщо екс-голові НБУ Володимиру Стельмаху. «Який добре знає історію банківської системи, завідомо брехати і перекручувати факти», кажучи про те, що НБУ часів Ігоря Соркіна і Сергія Арбузова «спалив» 20 млрд дол., щоб не допустити девальвації гривні.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявив, що не розуміє, навіщо екс-голові НБУ Володимиру Стельмаху. «Який добре знає історію банківської системи, завідомо брехати і перекручувати факти», кажучи про те, що НБУ часів Ігоря Соркіна і Сергія Арбузова «спалив» 20 млрд дол., щоб не допустити девальвації гривні.

Охріменко зазначив, що, за даними офіційного сайту НБУ, за період роботи Арбузова і Соркіна в Нацбанку (з 2010 року по закінчення Євромайдану) загальна сума сума валютних інтервенцій на міжбанківському валютному ринку склала 11,4 млрд дол.

«Це значно менше вигаланих Стельмахом 20 млрд. При цьому Володимир Стельмах дуже добре знає, що в цю цифру включено і суму 9 млрд дол., яка пішла на погашення кредитів МВФ, отриманих Україною в часи, коли на чолі НБУ був Володимир Стельмах», - зазначив експерт.

Він нагадав, що зараз вже трохи забулися події 2008 г. Але з 2005 по 2008 рр був фіксований курс долара на рівні 5,05. І тоді Стельмах не говорив, що це погано, а ставив собі в заслугу стабільний курс національної валюти, підкреслив Олександр Охріменко.

У 2008 р Володимир Стельмах в ручному режимі навмисне зміцнив гривню до 4,8 грн, коли світова криза вже був на порозі, хоча Рада НБУ на чолі з Петром Порошенко був проти штучної ревальвації гривні. В результаті, стверджує Охріменко, в Україну зайшли спекулятивні гроші, які завжди носять ризиковий характер.

Стельмах відмовився виконувати вказівки Ради НБУ, зазначив експерт. Охріменко підкреслив, що для Стельмаха куди важливіше були вказівки Ппрезидента Віктора Ющенко. Головною ж метою операції ревальвації національної валюти, впевнений експерт, була провокація на обвал гривні, щоб знищити імідж прем'єра Юлії Тимошенко і не допустити, щоб вона стала Президентом.

За словами Олександра Охріменка, у вересні 2008 р збільшився попит на валюту на міжбанківському валютному ринку. «Тоді можна було б погасити девальваційні очікування, якби НБУ зробив валютну інтервенцію всього на 2 млрд дол. Але замість цього НБУ умисно нічого не робив і обмежився інтервенціями в обсязі всього 150 млн дол. НБУ на чолі з Володимиром Стельмахом умисно спровокував обвал гривні», - підкреслив Охріменко.

Після цього почалася валютна паніка. Банки не могли погашати депозити, зупинилися платежі. Уже в жовтні 2008 р НБУ, щоб врятувати ситуацію, «спалив» тільки за один місяць 4 млрд дол. Але ситуація вийшла з-під контролю.

А далі були добре відомі «гойдалки Стельмаха», підкреслив експерт. НБУ з одного боку видавав рефінансування у величезних обсягах, а з іншого - продавав валюту із ЗВР, в тому числі, з кредитів МВФ. І за період з вересня 2008 р по лютий 2010 р НБУ часів Володимира Стельмаха «спалив» 22,5 млрд дол.

«Швидше за все, Володимир Стельмах щось сплутав, і замість того, щоб сказати правду, що в результаті його помилок була допущена девальвація гривні в 2008 р, і це НБУ часів Стельмаха, а не НБУ часів Арбузова-Соркіна,« спалив »22,5 млрд дол.», - зазначив експерт.

На думку Охріменка, це ще раз показує, що ситуація в Україні непроста і потрібні роки, щоб виправити помилки, які допустив НБУ Кубіва і Гонтарєвої, пережити все, що зробив Майдан для банківської системи і для економіки України в цілому.

Обвали гривні часів Стельмаха і часів Кубіва і Гонтарєвої, вважає експерт, в чому були аналогічні: багато паніки, банки не віддають депозити, великий попит на валюту, проблеми з валютними кредитами, падіння ВВП, зростання інфляції і багато розмов про валютних спекулянтів і ворогів, які заважають НБУ.

За словами Охріменка, тільки за вересень 2014 НБУ витратив на валютні інтервенції 824 млн дол. Але валютна паніка не припинилася. В результаті чого в Україні утворилися два курсу долара: офіційний курс близько 13 грн і курс чорного ринку - 14-14,5 грн.

«Потрібно вміти правильно робити валютні інтервенції. А просто «спалити» золотовалютні резерви нескладно», - резюмував Олександр Охріменко.