ua en ru

S&P присвоїло VimpelCom рейтинг на рівні ВВ з "негативним" прогнозом

Міжнародне рейтингове агентство S&P присвоїло VimpelCom Ltd., Зареєстрованому на Бермудських островах міжнародному оператору зв'язку, що має дочірні компанії в Росії, Італії та в кількох країнах з економікою, що розвивається, рейтинг на рівні ВВ з "негативним" прогнозом, говориться в прес-релізі агентства, передає РБК.

Рейтинг VimpelCom відображає високу готовність компанії до зростання і придбання активів, невизначеність щодо її фінансової політики та практики корпоративного управління, які знаходяться в стадії розвитку, і необхідність великих капіталовкладень, спрямованих на протидію конкурентного тиску на ключових ринках компанії. Ці ризики компенсуються диверсифікацією виручки та EBITDA компанії, ефективністю операцій в Росії та Італії і значними можливостями генерувати вільний грошовий потік.

Профіль бізнес-ризиків VimpelCom оцінюється як задовільний, оскільки частка стійко ефективних операцій в Росії та Італії складає майже 70%, компанія займає міцні позиції на насичених ринках України і Казахстану і має добре диверсифікований портфель активів на інших ринках, що забезпечує можливості для зростання. Збільшення економії на масштабі та високі показники рентабельності також підтримують профіль бізнес-ризиків.

Профіль фінансових ризиків VimpelCom оцінюється як агресивний, оскільки, як очікується, рівень фінансового важеля після завершення операції (придбання Wind Telecom; немає рейтингу) складе майже 2,7х, а також щодо агресивної фінансовою політикою і триваючими спорами між акціонерами. Стримуючий вплив на фінансовий профіль компанії робить також схильність VimpelCom валютним ризикам і потенційна необхідність надавати підтримку більш слабким дочірнім компаніям.

Прогноз "негативний" відображає вірогідність пониження рейтингу VimpelCom, якщо бридж-кредит не буде рефінансований за рахунок довгострокових інструментів у найближчі шість місяців. Зниження рейтингу може бути обумовлено також більш агресивними рішеннями VimpelCom в сфері фінансової політики, включаючи перегляд встановлених керівництвом цільових показників фінансового важеля, і просуванням в регіони з країнових ризиком вище середнього рівня, що призведе до погіршення оцінки агентством профілю бізнес-ризиків VimpelCom.

На даному етапі S&P не прогнозує негативного впливу на рейтинг юридичних суперечок між акціонерами VimpelCom або спірної податкової ситуації, пов'язаної з алжирською дочірньою компанією VimpelCom, так як ці суперечки навряд чи приведуть до підвищення фінансового важеля. Однак у ситуації, коли VimpelCom втратить контроль над алжирською компанією без істотної компенсації, або в ситуації, яка може призвести до додаткових витрат для збереження цього активу, рейтинги можуть опинитися під тиском.

На даному рівні рейтингу очікується, що консолідоване ставлення "борг / EBITDA" складе 2,5 х-3, 0х. Агентство вважає, що у VimpelCom є можливості для поліпшення профілю фінансових ризиків, оскільки компанія може генерувати істотну позитивну величину вільного грошового потоку. Однак наш базовий сценарій передбачає, що VimpelCom буде дотримуватися стратегії більш плавного зниження фінансового важеля. Цей сценарій заснований на очікуваннях щодо того, що компанії, по всій видимості, будуть потрібні великі капіталовкладення на ключових ринках для збереження конкурентоспроможності і що вона вдасться до значних капітальних витрат в Азії та Африці для підтримки зростання.

Прогноз може бути переглянутий на "стабільний", якщо VimpelCom продемонструє зважене ставлення і фінансову дисципліну, рефінансуючи бридж-кредит за рахунок довгострокових боргових зобов'язань, і здатність підтримувати рівень скорегованого фінансового важеля нижче 3х.