ua en ru

S&P присвоїв м.Мінську довгостроковий кредитний рейтинг В+, прогноз - "негативний"

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's (S&P) присвоїла місту Мінську - столиці Білорусії - довгостроковий кредитний рейтинг В+. Прогноз по рейтингу - "негативний". Про це йдеться в релізі міжнародного рейтингового агентства, передає РБК.
"Рівень рейтингу визначається дуже обмеженою передбачуваністю і гнучкістю бюджетної політики, значними потребами в розвитку інфраструктури і високими умовними зобов'язаннями міста, - заявив кредитний аналітик Standard & Poor's Фелікс Ейгель. - Разом з тим статус Мінська, найбільшого адміністративного, фінансового та комерційного центру своєї країни, стійко-високий поточний профіцит, помірний рівень боргу і хороший стан ліквідності є чинниками, позитивно впливають на кредитоспроможність міста ".
Незважаючи на економічні труднощі, офіційний рівень безробіття в місті залишається низьким. За оцінкою Міністерства економіки Республіки Білорусь, рівень виробленого Мінськом валового продукту на душу населення становить близько 8 тис. дол. (дані за 2009 р.), Що в 1,5 рази перевищує середній показник по країні. "З урахуванням цих обставин наш базовий сценарій передбачає, що місто буде демонструвати стійко-високі показники поточного бюджету, які повинні сприяти підтримці його здатності до самофінансування, незважаючи на зростання витрат на оплату праці та виплату відсотків", - відзначив Ф.Ейгель.
Однак через обмежений приплив приватних інвестицій місто змушене фінансувати свої значні капітальні витрати як з власного бюджету, так і за допомогою численних муніципальних компаній, що піддає його ризику, пов'язаного з високим рівнем умовних зобов'язань.
Згідно з базовим сценарієм S&P, зростання витрат Мінська на розвиток інфраструктури призведе до збільшення дефіциту бюджету з урахуванням капітальних витрат (у відсотках від доходів бюджету): у 2011-2013 рр. він складе в середньому 8% в порівнянні з прогнозним показником в 1,2% за підсумками 2010 р. Втім, базовий сценарій агентства передбачає і те, що зростаюча здатність залучати запозичення дозволить місту впоратися з проблемою збільшення капітальних витрат, не допускаючи при цьому суттєвого зростання боргу. S&P очікує, що повний борг міста, що склав у 2009 р. близько 10% консолідованих поточних доходів, зросте, але не перевищить 60% до 2014 р.
Через жорсткі обмеження розміру дефіциту міського бюджету Мінськ в останні п'ять років не мав прямого боргу, якщо не вважати короткострокових кредитів, отриманих від уряду країни. При цьому він збільшив запозичення, вироблені через муніципальні компанії. Втім, процес накопичення боргових зобов'язань муніципальних компаній у середньостроковій перспективі, мабуть, сповільниться, тому що в 2011р. Мінськ планує залучити зовнішні запозичення.
Прогноз "негативний" за рейтингом Мінська збігається з прогнозом щодо суверенного рейтингу Республіки Білорусь (рейтинг за зобов'язаннями в іноземній валюті: В+ /"негативний"/ В; рейтинг за зобов'язаннями в національній валюті: ВВ / "негативний" / В) і обмежений їм .
"Ми знизимо рейтинг міста у випадку зниження суверенного рейтингу Білорусії. Але навіть якщо суверенний рейтинг залишиться незмінним, рейтинг Мінська може бути знижений - у разі, якщо місто розширить свою програму капіталовкладень без достатнього співфінансування з боку центрального уряду", - пояснив Ф.Ейгель. Така ситуація може призвести до накопичення боргу міста - безпосередньо або через муніципальні компанії.