ua en ru

S&P попередило про ризики для "Газпрома" від розірвання контрактів з Україною

S&P попередило про ризики для "Газпрома" від розірвання контрактів з Україною Фото: рейтингове агентство S&P (фото з відкритих джерел)

Агентство не очікує серйозних перебоїв з поставками газу в Європу

Рейтингове агентство S&P розповіло про ризики, які несе розірвання російським газовим монополістом ВАТ "Газпром" контрактів на транзит газу з Україною. Про це повідомляє Reuters.

На думку аналітиків S&P, відсутність надійної транзитної угоди з Україною таїть фундаментальний ризик для експортних поставок і ринкової позиції "Газпрому".

Крім того, такі дії російського газового гіганта в довгостроковій перспективі призведуть до посилення сумнівів його клієнтів в надійності поставок. Це, в свою чергу, знизить привабливість трубопровідного газу "Газпрому" в порівнянні з іншими видами палива, а також альтернативними поставками газу по трубопроводах або скрапленим газом.

Такі настрої, вважають в агентстві, призведуть до збоїв у плануванні альтернативних маршрутів транзиту, зокрема, "Північного потоку-2".

У базовому сценарії S&P не чекає значних перебоїв в постачаннях російського газу в Європу, де "Газпром" займає 34% ринку.

"Наскільки ми розуміємо, незважаючи на поточні розбіжності, постачання газу через Україну в Європу будуть продовжені... Європейським покупцям важко знайти заміну "Газпрому", особливо під час спостерігаються в даний час сильних холодів", - йдеться в огляді S&P.

Що стосується позиції Євросоюзу щодо газопроводу "Північний потік-2", аналітики вважають, що:

"У Євросоюзу стане більше мотивації - оперативно займатися вирішенням питань, пов'язаних з будівництвом трубопроводів Північний потік-2 і Турецький потік, але українське питання Газпрому так чи інакше доведеться вирішити, тому що остаточно закрити транзит через Україну, навіть за умови запуску ще двох трубопроводів, не вдасться"

Через територію України проходить близько половини експорту "Газпрому" в Європу, і залежність від українського транзиту залишиться високою щонайменше до тих пір, поки не запрацюють газопроводи "Північний потік-2" і "Турецький потік", відзначає S&P.

"Однак ми вважаємо, що навіть у разі успішного запуску нових газопроводів, український транзит може бути затребуваний для покриття сезонних піків і задоволення попиту деяких споживачів", - йдеться в звіті агентства.

S&P буде розглядати якісь значні перерви поставок або затримки в отриманні дозволів регулюючих органів як поганий сигнал про кредитоспроможність "Газпрому".

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" отримав інформацію від російського "Газпрому" про намір звернутися в Стокгольмський арбітраж щодо розриву контрактів на постачання і транзит газу.

Таке рішення російський монополіст прийняв після того, коли програв Україні тяжбу в цьому суді.

Після цього, РФ знизила тиск в транзитному газопроводі до критичного мінімуму, яке не підвищує досі.