ua en ru

S&P підвищило рейтинг Латвії з "ВВ+" до "ВВВ -" з "стабільним" прогнозом

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підвищило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Латвії в іноземній і місцевій валюті до "ВВВ -" з "ВВ+" зі "стабільним" прогнозом, говориться в повідомленні агентства. Короткостроковий рейтинг підвищено до "А-3" з "В", передає "Росія-24".

У доповіді агентства наголошується, що уряду Латвії вдалося скоротити дефіцит бюджету до 3,5% ВВП з 9,8% ВВП в 2009 р. Крім того, в даний період часу відбулося скорочення частки позикових коштів в економіці країни, в результаті чого владі Латвії вдалося накопичити значні резерви бюджету, які можуть стати "буфером" при можливих фінансових проблемах.

"Рейтинги Латвії відображають баланс, що склався в країні: прихильність уряду до бюджетної дисципліни, значну гнучкість економіки та істотне збільшення частки експорту у ВВП компенсують великий зовнішній борг, порівняно низький рівень ВВП на душу населення і відсутність гнучкості в монетарній політиці", - наголошується в повідомленні Standard & Poor's.

S&P не виключає нового підвищення рейтингу країни, якщо тенденція скорочення приватним сектором рівня зовнішнього боргу продовжиться, а бюджетні та інфляційні показники будуть перебувати в рамках критеріїв, необхідних для вступу в єврозону.

Нагадаємо, раніше сьогодні S&P підвищило кредитний рейтинг Греції з рівня SD (вибірковий дефолт) до CCC і встановило по ньому "стабільний" прогноз.