ua en ru

S&P підвищило кредитний рейтинг України

S&P підвищило кредитний рейтинг України Фото: Standard & Poor's

Зміна рейтингу пов'язана із завершенням переговорів про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу

Рейтинг по довгострокових і короткострокових зобов'язаннях України в іноземній валюті підвищено з SD/D (вибірковий дефолт) до В-/В. Про це повідомляється у прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's (S&P).

Як зазначається, суверенний рейтинг України по довгострокових і короткострокових зобов'язаннях в національній валюті підвищено із ССС+/С до В-/В.

За даними S&P, зміна рейтингу продиктована завершенням переговорів про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу України.

Крім цього, аналітики агентства вказали на проведення українським урядом реформ, спрямованих на створення податкової, фінансової та економічної стабільності, а також на поліпшення ряду зовнішніх індикаторів, у тому числі збільшення міжнародних резервів.

При цьому Standard & Poor's, посилаючись на дані Міністерства фінансів України, вказує, що країні вдалося провести реструктуризацію 15 млрд дол. pовнішнього боргу при загальному його урізання на 20%. Завдяки цьому валові потреби України в найближчі 4 роки скоротилися на 8,5 млрд дол.

Агентство вказує, що в України залишається неврегульованим питання з російським боргом. Якщо Київ не домовиться з Москвою, S&P вважає можливим збереження Україною доступу до кредитної підтримки МВФ, шведського Riksbank, а також Народного банку Китаю, з яким веде переговори Національний банк України про відкриття кредитної лінії на 2,4 млрд дол.

Також S&P прогнозує, що за підсумками 2015 р. реальний ВВП України знизиться приблизно на 15%, що пов'язано з низьким рівнем довіри і порушенням фінансової стабільності. Проте вже у 2016 р. агентство вважає можливим зростання української економіки на 2% (у 2017 р. - на 3,5% і у 2018 р. - на 4%), відзначаючи ознаки пожвавлення у третьому кварталі цього року.

При цьому, як вважають експерти, темпи зростання споживчих цін підскочать до 55% цього року після підвищення на 12,2% у 2014 р. Водночас, відповідно до прогнозу, у 2016 р. інфляція сповільниться до 20%, у 2017 р. - до 14% і у 2018 р. - до 9%.

Крім того, за даними Standard & Poor's, "стабільний" прогноз вказує на те, що український уряд продовжить необхідні реформи. Зниження рейтингу можливо у випадку, якщо Україна не виконає зобов'язання за програмою МВФ. "Ескалація конфлікту з Росією також є потенційним ризиком, який може призвести до пониження рейтингу", - вказується у прес-релізі.

Нагадаємо, наприкінці вересня S&P знизило суверенні довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги України в іноземній валюті з рівня "СС/С" (дуже висока схильність до ризиків; дефолт поки не стався, але більш ніж імовірний) до рівня "SD" (вибірковий дефолт).