ua en ru

S&P знизило суверенний кредитний рейтинг Єгипту до B- через політичні негаразди

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило довгострокові кредитні рейтинги Єгипту в місцевій та іноземній валютах на один ступінь - з B до B-. При цьому за рейтингами встановлений "негативний" прогноз, що означає можливість подальшого зниження рейтингів, "якщо істотне погіршення політичної обстановки в країні призведе до різкого ослаблення економічних показників, таких як золотовалютні резерви або дефіцит бюджету", йдеться в повідомленні S&P.

Агентство пояснює зниження кредитних рейтингів Єгипту посиленням політичної і соціальної напруженості в країні останнім часом. S&P, зокрема, стурбоване наростаючою поляризацією єгипетського політичного спектру, яка виражається в конфронтації, що підсилюється між правлячою Партією свободи і справедливості (ісламістський рух "Брати-мусульмани") і різними групами населення. На думку S&P, ці обставини ускладнюють бюджетну та економічну політику держави, вносячи істотний елемент непередбачуваності і невизначеності.
Тепер суверенний рейтинг Єгипту, за версією S&P, знаходиться, наприклад, на одному рівні з рейтингом Греції, яка фактично пережила дефолт в році, що минає.

У листопаді 2012 р. Єгипет досяг попередніх домовленостей з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про позику на 4,8 млрд дол. Однак у грудні МВФ оголосив, що уряд Єгипту попросив фонд відкласти переговори по кредиту на час налагодження національного консенсусу з питання проведення економічних і, зокрема, податкових реформ.

Читайте також: МЗС рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до Єгипту