ua en ru

S&P знизило рейтинги "Приватбанку", "Альфа-банку" і "Кредобанку", вірогідний дефолт України

S&P знизило рейтинги "Приватбанку", "Альфа-банку" і "Кредобанку", вірогідний дефолт України.

Рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитні рейтинги українських "Приватбанку", "Альфа-банку" і "Кредобанку" з ССС+/С до ССС/C з "негативним" прогнозом. Про це говориться в повідомленні агентства.

"Ці три банки як і раніше схильні до високих ризиків, пов'язаних з нестабільністю економічного і політичного середовища в країні, а суверенні ризики України будуть і надалі чинити сильний вплив на характеристики кредитоспроможності банків", - відзначили в агентстві, нагадавши, що 21 лютого 2014 р. був знижений суверенний кредитний рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті з ССС+/С до ССС/С з "негативним" прогнозом.

Одночасно S&P знизило кредитні рейтинги "Кредобанку" і "Альфа-банку" за національною шкалою з uaBB- до uaССС. В агентстві зазначають, що "негативний" прогноз відображає аналогічний прогноз по суверенних рейтингах України та ризик подальшого ослаблення фінансового профілю банків, зокрема показників якості активів, капіталізації та ліквідності, у разі збереження нестабільності політичної ситуації в країні та подальшого погіршення перспектив економічного розвитку.

При цьому в S&P вважають ймовірним дефолт України. "Ми вважаємо, що погіршення політичної ситуації на Україні піддає здатність уряду щодо погашення та обслуговування боргових зобов'язань усе зростаючим ризикам і збільшує невизначеність щодо продовження надання фінансової допомоги з боку Росії в 2014 р. В теперішній момент ми вважаємо, що за відсутності значних позитивних змін (яких ми не очікуємо зараз) цілком імовірний дефолт України", - йдеться в повідомленні.

В агентстві також вважають, що істотно підвищилася ймовірність примусової девальвації гривні, що позначиться на і так вже нестабільних показниках якості активів і капіталу банків.