ua en ru

S&Р помістило рейтинг ТНК-ВР у список CreditWatch з "позитивним" прогнозом

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's помістило довгостроковий кредитний рейтинг російської вертикально інтегрованої нафтової компанії ТNК-ВР International Ltd. (TНК-ВР) - ВВВ-, а також короткостроковий рейтинг А-3 в список CreditWatch (рейтинги на перегляді) з "позитивним" прогнозом. Про це мовиться в повідомленні агентства. Рейтингова дія послідувала за оголошенням російській державній компанії ВАТ "Нафтова компанія "Роснефть" про її принципову згоду на придбання 50-процентної частки ТНК-ВР у BP PLC в обмін на 17,1 млрд дол. грошових коштів і 12,84% казначейських акцій. "Роснефть" також планує купити 50-процентну частку ТНК-ВР у російського консорціуму AAR за 28 млрд дол.

Приміщення рейтингу ТНК-ВР в список CreditWatch відображає думку S&Р про те, що якщо "Роснефть" стане контролюючим акціонером ТНК-ВР, то рейтинг ТНК-ВР, швидше за все, буде прирівняний до рейтингу "Роснефті". Крім того, рейтинг ТНК-ВР залежатиме від статусу її боргових зобов'язань в структурі боргу нової групи в порівнянні з борговими зобов'язаннями "Роснефті". Якщо "Роснефть" придбає лише 50% акцій, принаймні на початковому етапі, також потрібно буде оцінити вплив нової акціонерної структури на фінансову політику ТНК-ВР.

Кредитні рейтинги "Роснефті" також знаходяться в списку CreditWatch з "позитивним" прогнозом, що відображає можливе підвищення вірогідності отримання екстреної підтримки від держави, а це, у свою чергу, може понизити ризики для фінансового профілю групи (зокрема, ризики, пов'язані з рівнем фінансового важеля і показниками ліквідності). Зі збільшенням бізнесу "Роснефть" гратиме ще важливішу роль в російській нафтовій галузі і стане безумовним лідером за обсягом запасів і видобутку з винятковим доступом до нових проектів (зокрема до видобутку нафти на офшорних родовищах), а її контрольний пакет належатиме державі. Як наслідок, у держави може бути більше стимулів для надання нафтовій компанії екстреної підтримки у разі потреби, що може призвести до підвищення рейтингу "Роснефті" на один ступінь.

Читайте також: S&Р переглянуло прогноз по довгостроковому кредитному рейтингу "Роснефті" з "негативного" на "позитивний"