ua en ru

S&Р підтвердило суверенний рейтинг Ірландії в рамках інвестиційної категорії

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&Р) сьогодні підтвердило довгостроковий суверенний рейтинг Ірландії на рівні BВВ+, тобто в рамках інвестиційної категорії. Прогноз по рейтингу - "стабільний". S&Р не послідувало прикладу іншого рейтингового агентства Moody's, яке минулого місяця опустило кредитний рейтинг Ірландії в спекулятивну, або "сміттєву", категорію.
S&Р вважає, що кредитоспроможність Ірландії підтримується сталим політичним консенсусом на користь бюджетної консолідації, завдяки чому дефіцит бюджету країни повинен скоротитися до 3% до 2015 р. Агентство також зазначає, що конкурентоспроможність місцевої економіки окріпнула з кінця 2008 р., коли в республіці вибухнула сильна банківська криза, а традиційна відвертість ірландської економічної системи повинна забезпечити в середньостроковій перспективі помірне економічне зростання, ведене експортом.
Додаткову підтримку в стабілізації держфінансів Ірландії подасть Євросоюз (ЄС), який 21 липня 2011 р. ухвалив рішення полегшити майбутні умови кредитування Греції, Ірландії і Португалії із стабілізаційного фонду EFSF. Як чекає S&Р, процентна ставка по кредитах EFSF для Ірландії зменшиться до 4,5% річних з поточних 6%: це дозволить казні заощадити 0,9 млрд євро за період до 2015 р.
S&Р не виключає, що Ірландія повернеться на комерційний ринок запозичень на початок 2014 р., коли ринкові ставки по її держпаперам можуть знизитися до 6%. В даний час 10-річні держоблігації Ірландії торгуються на вторинному ринку з прибутковістю більше 10%, а ще в липні поточного року ставки доходили до 14%.
S&Р оцінює кредитоспроможність Ірландії на три ступені вище за "сміттєвий" рейтинг, так само як і агентство Fitch Ratings. Проте Moody's минулого місяця знизило рейтинг державних боргових зобов'язань Ірландії до Ba1 - першого рейтингу спекулятивної категорії. Moody's вважає, що Дубліну може потрібуватися другий пакет міжнародної фінансової допомоги після 2013 р., коли закінчиться дія поточної кредитної програми ЄС-МВФ.