ua en ru

S&P підтвердило суверенні рейтинги Португалії BB/B з негативним прогнозом

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's (S&P) підтвердило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Португалії на рівні ВВ, короткостроковий - на рівні В, прогнози по обох рейтингах "негативний", говориться в повідомленні агентства.

Рейтингові дії агентства пояснюються тим, що, на думку аналітиків S&P, влада Португалії в узгодженому порядку виконує вимоги міжнародних кредиторів з проведення антикризових реформ. Також відзначається скорочення дефіциту поточного рахунку Португалії на тлі побутової переорієнтації економіки країни в бік експорту конкурентоспроможних товарів.

"Негативний" прогноз пояснюється ризиками, викликаними європейською бюджетно-борговою кризою, що, зокрема, надходять від Іспанії, найближчого сусіда і важливого торговельного та фінансового партнера Португалії.

Нагадаємо, Португалія навесні 2011 р. стала третьою країною зони євро (після Греції та Ірландії), яка була змушена звернутися до Євросоюзу і МВФ за фінансовою допомогою через нездатність обслуговувати свій зовнішній борг. Тоді глави держав ЄС і МВФ ухвалили рішення виділити Лісабону кредитну лінію 78 млрд євро. Натомість португальський уряд зобов'язався істотно скоротити бюджетні витрати.